Literatuur & Romans De Geus November 2014

Ik vind het best

Citaat

Persoonlijk vond ik Ik vind het best nog beter dan Twee wegen. Petterson heeft de lat voor een volgend boek nog een stukje hoger gelegd.

Tijdens zijn eerste dag op een nieuwe school maakt Audun geen goede indruk. De jongen komt te laat, heeft moeite met het maken van vrienden en geeft geen antwoord als hij zich moet voorstellen. De verhalen over zijn alcoholische en gewelddadige vader, zijn verongelukte broertje en dakloze periodes houdt hij namelijk liever voor zichzelf. Vijf jaar later komt hij zijn vader tegen tijdens het lopen van zijn krantenwijk.

Ik vind het best is het boek dat verscheen na het bejubelde Twee wegen, de veelvuldig besproken Nederlandse doorbraak van Petterson. De verwachtingen waren dan ook zeer hooggespannen voor ik aan dit boek begon. Petterson maakt deze verwachtingen echter meer dan waar.

In Ik vind het best staat het leven van Audin centraal. Audin heeft een getroebleerde jeugd gehad en dat heeft hem gevormd tot wie hij is vandaag de dag. Het verhaal begint met de eerste dag op Audun zijn nieuwe middelbare school. We zien hij hoe zijn beste vriend leert kennen. Deze jongen komt nadien veelvuldig terug in het verhaal. Na de eerste dagen van Audin op zijn nieuwe school, volgen we hem in zijn leven als puber. Hij probeert geld in te brengen in het gezin door een krantenwijk. Ondertussen worstelt hij met het verbroken contact met zijn vader, het overlijden van zijn broertje, de nieuwe vriend van zijn moeder en zijn zus Kari.

Petterson is een meester in het veel zeggen in weinig woorden. Hij weet een sfeer te creëren en een toon neer te zetten door slechts enkele woorden of zinnen te gebruiken. Dit is zeker zijn sterkste punt. Tevens weet hij hoofdpersonages echt een gezicht te geven. Hij weet deze zo te creëren dat je altijd sympathie voor de hoofdpersoon voelt, ongeacht of deze wel of geen dubieuze acties uitvoert. Je gunt deze persoon als lezer altijd het beste.

In Ik vind het best gebeurd er eigenlijk helemaal niet zoveel, het verhaal kabbelt op een prettige manier voort. De gebeurtenissen die in het verleden hebben plaatsgevonden hebben echter zo’n impact op de gebeurtenissen vandaag de dag, dat er toch een bepaalde vaart in het verhaal zit en je wel verder moet blijven lezen.

Ook in Ik vind het best kiest Petterson niet voor een standaard happy ending. Hij weet het verhaal te eindigen met hoop. Dit maakt dat je het boek toch met een tevreden gevoel dichtslaat. Persoonlijk vond ik Ik vind het best nog beter dan Twee wegen. Petterson heeft de lat voor een volgend boek nog een stukje hoger gelegd.

 

Beoordeling

Waardering Boekreviews
 
Waardering
 
 
 
 
 


 
Eind beoordeling
 
 
 
 
 


Waardering bezoekers
 
Waardering

 
Gemiddelde
 
 
 
 
 Gegevens van boek

BadgesLeestip
Uitgever
Verschenen
Pagina

221

ISBN

9789044534283

Plaats een reactie

Klik hier om een reactie te plaatsen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.