Jeugd Blossom Books Maart 2015

Ik geef je de zon

Citaat

Een boek waar je als jongere veel van kunt leren, moed en herkenning uit kunt halen.

Jude en haar tweelingbroer Noah zijn onafscheidelijk, totdat er iets tragisch gebeurt waardoor ze compleet uit elkaar groeien. Noah probeert ondertussen zijn homoseksualiteit een plek te geven, terwijl Jude een verschrikkelijke eerste keer heeft gehad en steeds meer in zichzelf keert. Wisselend tussen de perspectieven van Jude als ze zestien is, en Noah als hij dertien is, komt de lezer er langzaam achter wat er is voorgevallen en hoe dat deze tweeling voor de belangrijkste jaren uit hun leven uit elkaar heeft gedreven.

Op de achterkant van het boek stonden goede ‘korte’ recensies over dit verhaal.
Aangezien ik niet snel een YA roman lees, was ik benieuwd of ik het eens zou worden met deze recensies en het verhaal mij zou grijpen. Maar het klopt dat het niet uitmaakt welke leeftijd je hebt om dit boek te lezen.

Ik ben er stil van, zo mooi hoe de auteur het leven beschrijft van een hechte tweeling die van elkaar vervreemden door de omstandigheden waar ze mee te maken krijgen. Ze leggen eenzelfde zoektocht af naar zichzelf. Dit wordt moeilijker doordat hun moeder overlijdt en ze hier beide op een andere manier mee omgaan.
Schrijnend om te lezen hoe je eigen gedachten en ‘niet praten’ veel invloed kunnen hebben op je vriendschappen, liefdes, band met je ouders en anderen. Aan de andere kant ook een bevestiging hoe belangrijk het is om ‘bij jezelf te blijven’ , ‘je hart te volgen’ en doen waar je je goed bij voelt en waar je goed in bent.

Als de hoofdpersonen Noah en Jude dit uiteindelijk doen, komen ze weer nader tot elkaar en voel je de verbondenheid en liefde die ze voor elkaar hebben en alle ideeen die ze over elkaar hebben, niet kloppen. Je hebt soms de neiging om te roepen: ‘praat met elkaar’!
Indien je net als ik, de leeftijd van 13, 14 jaar gepasseerd bent, voel je tijdens het lezen al de onzekerheden over: je uiterlijk, je mening uiten, je geaardheid hebben en dit naar de buitenwereld kenbaar maken, de mening van anderen niet altijd je handelen laten bepalen en geloven in je kwaliteiten.

Ik werd meegesleurd in het verhaal, ik kon niet meer stoppen doordat het op een bijzondere manier verwoord is. En uiteindelijk komen alle personagens met hun onzekerheden en geheimen bij elkaar. Je kunt je helemaal inleven in de personages en je ziet ze ook voor je. De schrijfster heeft een prettige schrijfstijl.

Dit is zeker een boek die mij altijd bij blijft en die ik zeker anderen zal aanraden. Ik bewaar hem voor mijn kinderen zodat die het boek kunnen lezen als ze de leeftijd van 14 jaar hebben bereikt. Een boek waar je als jongere veel van kunt leren, moed en herkenning uit kunt halen.

Beoordeling

Waardering Boekreviews
 
Waardering
 
 
 
 
 


 
Eind beoordeling
 
 
 
 
 


Waardering bezoekers
 
Waardering

 
Gemiddelde
 
 
 
 
 Gegevens van boek

BadgesLeestip
Verschenen
Pagina

416

ISBN

9789020679779

Plaats een reactie

Klik hier om een reactie te plaatsen

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.