Literatuur & Romans Mistral Juni 2009

Hotel op de hoek van bitter en zoet

Citaat

Tot het einde van het boek blijf je benieuwd of Henry erachter komt wat er met Keiko is gebeurd. Dit is zonder meer een prachtig, maar interessant verhaal dat je nog lang bij blijft.

Henry Lee leeft in een verwarrende wereld. Van zijn vader moet hij ‘Amerikaan worden’ maar als Chinese jongen op een witte school in Seattle wordt hij alleen maar gepest. Het is 1942 en sinds de Japanse aanval op Pearl Harbor wordt iedereen van Aziatische afkomst met de nek aangekeken. Sheldon, een zwarte jazzsaxofonist, probeert Henry met raad en daad bij te staan, maar het is Keiko, een nieuw klasgenootje van Japanse afkomst, aan wie hij zijn hart verpandt. Ze is mooi, zelfverzekerd en dapper, alles wat Henry niet denkt te zijn, en hij adoreert haar. Keiko wordt echter met haar familie en alle andere Amerikaanse Japanners uit Seattle weggevoerd naar een interneringskamp en de geliefden verliezen elkaar voorgoed uit het oog.

Ruim veertig jaar later is Henry er getuige van hoe in het Panama Hotel, waar vroeger de Japanse wijk begon, een ontdekking wordt gedaan. In de kelder worden spullen gevonden die door Japanse families waren opgeslagen voordat zij weggevoerd werden. Onder de voorwerpen bevindt zich een parasol van bamboe, met vissen beschildert. Met een schok realiseert Henry zich dat de parasol van Keiko is. Herinneringen aan zijn grote liefde komen boven en Henry vraagt zich af of het leven nog een tweede kans biedt…

Hotel op de hoek van bitter en zoet is een liefdesverhaal met een historische achtergrond. Het laat zien wat er zich destijds moet hebben afgespeeld in de tijd dat Amerika in oorlog was met Japan. Voor de inval in Seattle was het leven voor de buitenlandse immigranten vredig en ze deden hard hun best om een goed bestaan op te bouwen voor hun familie en vooral voor hun kinderen. Schokkend en confronterend is dat in deze tijd de afkeuring van de blanken tegenover ‘niet blanken’ nog erg groot was. Het is bewonderenswaardig hoe Henry omgaat met de zware last om zijn ouders trots op hem te laten zijn en hoe hij zich staande houdt tegenover zijn vader die de oorlog tegen Japan toejuicht. Ontroerend is Henry’s vasthoudendheid om contact te houden met Keiko in de meest barre omstandigheden. 

Tot het einde van het boek blijf je benieuwd of Henry erachter komt wat er met Keiko is gebeurd. Dit is zonder meer een prachtig, maar interessant verhaal dat je nog lang bij blijft.

Beoordeling

Waardering Boekreviews
 
Waardering
 
 
 
 
 


 
Eind beoordeling
 
 
 
 
 


Waardering bezoekers
 
Waardering

 
Gemiddelde
 
 
 
 
 Gegevens van boek

Uitgever
Verschenen
Pagina

320

ISBN

9789049951122

Plaats een reactie

Klik hier om een reactie te plaatsen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Gekoppeld