Literatuur & Romans De Geus September 2010

Honderd jaar

Citaat

Het boek ontroert niet echt, wel schetst het een duidelijk beeld van hoe vrouwen in die tijd leefden en leden: zwaar en eenzaam.

Een familiegeschiedenis waarin de ik verteller het verhaal van drie generaties, overgrootmoeder Sara Suzanne, grootmoeder Elida en moeder Hjordin weergeeft. Het dagelijks leven speelt zich af op afgelegen eilanden op Noord Noorwegen in de periode 1848-1945.

Sara Suzanne leeft een leven van zwijgen, baren en soms hopen. Ze huwt een man die er stottert, blijft hem trouw maar hunkert naar meer. Dat laatste vindt ze bij een dominee/schilder waar gesprek ontstaat. 

Elida kiest een ander lot. Trouwt tegen de zin van haar moeder met Frederik. Er komt niet duidelijk uit de verf waarom. Frederik is een harde werker maar ook zij leidt het armoedige, saaie en taaie leven, met 12 kinderen. Als Fredirik ziek wordt en overlijdt, neemt Elida de zorg van de kinderen alleen over. 

Hjordin is het tiende kind van Elida. Ze wordt als pleegkind ondergebracht. Hjordin ontmoet een soldaat waarmee ze een briefwisseling aan het front onderhoudt. Ze denkt van hem te houden maar de relatie blijft leeg. 

Herbjorg Wassmo springt heen en weer on de tijd wat het lezen en het weer in het verhaal komen er niet makkelijker op maakt. Een ietwat langdradig familie epos. Geen climax en weinig spanning. De stijl is wel prettig en veel lijkend op Dina’s trilogie. Hjodrin wordt weinig belicht en uitgewerkt. Je zou denken dat zij het meest in de herinnering moet zijn. 

Het boek ontroert niet echt, wel schetst het een duidelijk beeld van hoe vrouwen in die tijd leefden en leden: zwaar en eenzaam. Verrassend is het opeens opvoeren van personages uit het boek Dina. Maar het waarom blijft onduidelijk.

Beoordeling

Waardering Boekreviews
 
Waardering
 
 
 
 
 


 
Eind beoordeling
 
 
 
 
 


Waardering bezoekers
 
Waardering

 
Gemiddelde
 
 
 
 
 Gegevens van boek

Uitgever
Verschenen
Pagina

540

ISBN

9789044516258

Plaats een reactie

Klik hier om een reactie te plaatsen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.