Literatuur & Romans Ambo | Anthos Maart 2009

Het verre paradijs

Citaat

Het verre paradijs is een mengeling van intelligentie, doorzettingsvermogen, spanning en avontuur.

Als jongen was Daniel Rooke al een buitenbeentje. Op school probeerde hij zijn intelligentie te verbergen voor zijn wrede klasgenoten. Door de financiële hulp van een mecenas kan hij studeren en officier worden bij de Britse vloot.

In 1787 verlaat de vloot Groot-Brittannië en zet koers naar Australië met een van de eerste ladingen gevangenen die de nieuwe kolonie moeten gaan bevolken. Daar aangekomen slaat Rooke op een afgelegen plek zijn kamp op en bouwt een eenvoudig observatorium. Enkele Aboriginals komen een kijkje nemen en met een van hen, het meisje Tarunga, sluit hij vriendschap en ze proberen elkaars taal te leren. Maar aan de lessen en hun vriendschap komt een einde als Rooke een bevel krijgt dat zijn leven voor altijd zal veranderen.

Het verre paradijs is een mengeling van intelligentie, doorzettingsvermogen, spanning en avontuur. Kate Grenville beschrijft het verhaal van een Britse officier van voor en na zijn ontmoeting met Australië. Van zijn jeugd tot aan zijn dood maakt Daniel bewonderenswaardige gebeurtenissen mee. Het verhaal is dan ook in chronologische volgorde geschreven en per hoofdstuk maak je Daniel mee in bepaalde levensfasen. Voor de lezer is dit erg handig komt te weten hoe Daniel de man is geworden die hij is en hoe hij denkt en doet. Daniel wordt neergezet als een intelligente, maar gekwelde geest die braaf doet wat er van hem wordt verlangd. Als hij eenmaal in Australië aankomt, probeert hij zijn leven in eigen handen te nemen. Vooral de kracht van de hoofdpersoon wordt goed beschreven. In het boek komen vele andere personages voor en een enkele wordt nader uitgelicht. Hoofdzakelijk draait het om Daniel en zijn ontmoetingen met enkele Aboriginals. 

Het verre paradijs is een prima boek om zo tussendoor te lezen. Het is interessant en leerzaam vanwege het stukje geschiedenis over het Britse Koninkrijk en hun kolonisatie op Australië. Jammer is wel dat enkel wordt beschreven wat er mogelijk moet zijn gebeurd toen de Engelsen New South Wales inpikten. De tragedies die de blanken hebben veroorzaakt bij het Aboriginal volk blijft je gespaard en heeft in een andere tijd plaatsgevonden. Er worden weliswaar – voor de soldaten en gevangen – onbekende diersoorten en mensen beschreven, toch had ik gehoopt meer het gevoel te krijgen dat het verhaal zich op Australische bodem afspeelt.

Beoordeling

Waardering Boekreviews
 
Waardering
 
 
 
 
 


 
Eind beoordeling
 
 
 
 
 


Waardering bezoekers
 
Waardering

 
Gemiddelde
 
 
 
 
 Gegevens van boek

Verschenen
Pagina

253

ISBN

9789041414342

Plaats een reactie

Klik hier om een reactie te plaatsen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.