Literatuur & Romans Ambo | Anthos Mei 2016

Het twijfelexperiment

Citaat

Wel miste ik wat diepgang in de uiteindelijke uitwerking van Vicky's personage. Wat maakt haar tot wie ze is? Waarom twijfelt ze aan haar zus jes handicap?

Het twijfelexperiment vertelt het wrange verhaal van de tienjarige Vicky, die opgaat in haar fantasie en de werkelijkheid uit het oog verliest. Haar wanhopige verlangen naar een overzichtelijke wereld en een liefdevol, alledaags gezin brengt haar op een huiveringwekkende plek die ze juist uit alle macht wilde mijden.

Vicky twijfelt of haar gehandicapte zus wel echt gehandicapt is. Ze besluit experimenten te gaan uitvoeren om haar zus te ontmaskeren. Een interessant uitgangspunt voor het debuut van actrice Carly Wijs.

In Het twijfelexperiment blijft lang onduidelijk welke kant het verhaal op zal gaan. Ook neemt Wijs uitgebreid de tijd om bepaalde gebeurtenissen te beschrijven. Over andere gebeurtenissen, welke minder belangrijk zijn voor het verhaal, stapt ze gemakkelijk heen. De beschrijving van de verschillende buurtgenoten uit Vicky haar straat en hun omgang met elkaar, zijn treffend beschreven en zorgen regelmatig voor een glimlach.

Pas in de laatste 30 bladzijden komt er vaart in het verhaal en beginnen alle puzzelstukjes op hun plaats te vallen. Wijs heeft de lezer vrij lang in het ongewisse gelaten maar in de plot heb je dan ook wat. Deze laatste paar pagina’s maken meteen het hele boek goed. Mede doordat het totaal onverwacht komt en de lezer een klap in het gezicht geeft. Wel miste ik wat diepgang in de uiteindelijke uitwerking van Vicky’s personage. Wat maakt haar tot wie ze is? Waarom twijfelt ze aan haar zus jes handicap? Dit had van mij meer belicht mogen worden.

Het twijfelexperiment is een prima en vooral gedurfd debuut dat menig lezer zal weten te verbazen met de plot.

Beoordeling

Waardering Boekreviews
 
Waardering
 
 
 
 
 


 
Eind beoordeling
 
 
 
 
 


Waardering bezoekers
 
Waardering

 
Gemiddelde
 
 
 
 
 Gegevens van boek

BadgesDebuut
Verschenen
Pagina

240

ISBN

9789026332968

Plaats een reactie

Klik hier om een reactie te plaatsen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Gekoppeld