Literatuur & Romans Das mag Januari 2016

Het smelt

Citaat

Het smelt is een weergaloos debuut wat nog weken, zo niet maanden in je hoofd blijft spoken. Continu vraag ik mezelf af hoeveel ellende een gezin mee kan maken…

1988 is een bijzonder jaar voor het kleine, Vlaamse Bovenmeer: behalve Eva worden er slechts twee andere kinderen geboren, Pim en Laurens. De drie maken er hun hele jeugd samen het beste van. Tot de bloedhete zomer van 2002; de jongens worden pubers met snode plannen. De verlegen Eva kan meedoen of oprotten. Die keuze is geen keuze.

Het smelt was de hype van 2016 en het debuut van het jaar. Ik kan er dan ook niet omheen en terwijl ik op een bloedheet strand in Griekenland lag, moest ook ik eraan geloven…

Oké, oké, de hype is volkomen terecht. Na het lezen van het boek heb ik zelf in diverse wedstrijden op Het smelt gestemd en mijn sociale netwerk gevraagd dit ook te doen.
Dit boek is gewoon bizar goed, bizar heftig en een verhaal dat nog weken in je hoofd blijft spoken.

In het verhaal volgen we drie pubers, Eva en haar twee mannelijke vrienden Pim en Laurens. Alles gaat prima, tot er andere meiden in beeld komen en er, onder invloed van hormonen, bepaalde bewijsdrang naar boven komt. Gedurende het hele verhaal voel je onderhuidse spanning en blijft het sluimeren. De problemen en de bewijsdrang van de drie tieners zijn universele problemen van alle dag.
De groepsdruk gaat ver, heel ver. Waar er eerst nog om te lachen valt omdat het anderen betreft, kantelt het verhaal en wordt Eva zelf slachtoffer van een spel dat zij mede zelf bedacht. Wat een heftigheid er dan boven tafel komt is van ongekende orde en iets wat nog lang in het hoofd van de lezer na suddert…

Het verhaal speelt zich af in zowel heden als verleden. Gaandeweg komt de lezer steeds meer te weten wat Eva beweegt vandaag de dag en waarom ze doet wat ze doet. Haar vrienden wonen op een boerderij en hebben een redelijk strenge vader. Voor mij als lezer aardig herkenbaar omdat ik zelf ook vrienden had ‘van de boerderij’. Het opgroeien in die tijd is herkenbaar, echt jaren negentig en dat blijkt ook wel uit de leeftijd van de auteur.

Het verhaal bouwt gestaag op naar de climax en Spit weet gedurende het verhaal goed te doseren. Het spannend houden maar net genoeg prikkelen om door te willen lezen. Het verhaal boeit van begin tot eind, mede door de personages die zeer goed zijn uitgewerkt.
Ook de cover is angstaanjagend goed gekozen en na het dichtslaan van het boek snap je ook wat de cover moet uitbeelden. Het blijft, vooral na het lezen van het boek, heftig.

Het smelt is een weergaloos debuut wat nog weken, zo niet maanden in je hoofd blijft spoken. Continu vraag ik mezelf af hoeveel ellende een gezin mee kan maken… De familie van Eva heeft wel heel veel voor zijn kiezen gekregen…

Beoordeling

Waardering Boekreviews
 
Waardering
 
 
 
 
 


 
Eind beoordeling
 
 
 
 
 


Waardering bezoekers
 
Waardering

 
Gemiddelde
 
 
 
 
 Gegevens van boek

BadgesDebuutLeestip
Uitgever
Verschenen
Pagina

478

ISBN

9789492478092

Plaats een reactie

Klik hier om een reactie te plaatsen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Gekoppeld