Thriller & Spanning Maarten Muntinga September 2007

Het Sindone complot

Citaat

De ontknoping van het verhaal is ronduit een teleurstelling. Na het doorworstelen van de vele bladzijden komt de ontknoping niet echt als verrassing en geloofwaardig is het ook al niet.

Twee gewetenloze broederschappen hebben het voorzien op de heilige lijkwade van Christus: een bloedig conflict, dat z’n oorsprong vindt in de eeuwenoude geschiedenis van het christendom.

Na een brand in de Dom van Turijn wordt het lijk gevonden van een man met afgesneden tong. In Turijn zit bovendien al enkele jaren een man zonder tong in de gevangenis. Commissaris Marco Valoni staat voor een raadsel. De speurtocht voert Marco Valoni en kunsthistorica Sofia Galloni naar het verleden, naar een nauw vervlochten netwerk van twee geheime broederschappen: een vroegchristelijk genootschap uit Turkije en zeer invloedrijke nakomelingen van de Tempeliers. Wanneer Marco en Sofia de geheimen van de Tempeliers dreigen te ontraadselen, brengen ze zichzelf in groot gevaar.

Het Sindone complot was het boek waarmee Navarro debuteerde. Het verdrong in haar thuisland Spanje De Da Vinci Code van de eerste plaats. Verder wordt het verhaal verfilmd en is het boek aan vele landen verkocht. De verwachtingen waren voor aanvang van het lezen dus hooggespannen.

Het verhaal speelt zowel in het heden, met de zoektocht van Valoni en Galloni, als het verleden, met de geschiedenis van de lijkwade en de tocht die de wade door de eeuwen heen heeft afgelegd. Twee broederschappen strijden al zo lang als mensenheugenis om de heilige lijkwade van Christus. Tot op de dag van vandaag vinden er moorden plaats die verband houden met de lijkwade. Aan Valoni de taak de zaak op te lossen. Met deze ingrediënten zou Navarro toch een spannend verhaal moeten kunnen neerzetten, maar hier slaagt zij geen moment in. Het verhaal is ietwat langdradig en nergens spannend. Navarro had het gedeelte over de lijkwade dat zich in het verleden afspeelt voor een groot deel kunnen inkorten. Deze verhaallijn voegt weinig toe en veel gebeurtenissen zijn niet van belang, waardoor het verhaal zijn vaart verliest.

De ontknoping van het verhaal is ronduit een teleurstelling. Na het doorworstelen van de vele bladzijden komt de ontknoping niet echt als verrassing en geloofwaardig is het ook al niet. Aan het slot gebeurt er op fysiek gebied zoveel met de hoofdpersonages dat het ongeloofwaardig overkomt. Navarro had hier beter wat kunnen doseren.

Het Sindone complot is een aardig verhaal, maar Navarro weet het boek nergens naar een hoog niveau te tillen. Dat het boek De Da Vinci Code van de eerste plaats wist te stoten is voor mij een raadsel.

Beoordeling

Waardering Boekreviews
 
Waardering
 
 
 
 
 


 
Eind beoordeling
 
 
 
 
 


Waardering bezoekers
 
Waardering

 
Gemiddelde
 
 
 
 
 Gegevens van boek

BadgesDebuut
Pagina

381

ISBN

9789041762016

Plaats een reactie

Klik hier om een reactie te plaatsen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.