Literatuur & Romans Prometheus Februari 2006

Het parfum

Citaat

Süskind heeft een prachtige schrijfstijl die al het surrealistische realistisch maakt. Zo kun je de geuren als het ware zelf ruiken.

Achter een viskraam in Parijs wordt in 1738 Jean-Baptiste Grenouille geboren. Zijn moeder verstoot hem onmiddellijk en de voedsters die het ventje aan de borst krijgen houden het niet lang met hem uit: hij is gulzig en je ruikt hem niet. De geur, de onmiskenbare geur van zuigelingen, ontbreekt. Hij moet wel van de duivel bezeten zijn.

Jean-Baptist Grenouille die zelf zonder lichaamsgeur geboren is, heeft de fijnste neus van de wereld, die hij in dienst stelt van de gerenommeerde Parijse parfumeur Baldini. Hij overleeft de mazelen, dysenterie, waterpokken en cholera. Hij heeft nergens behoefte aan, niet aan vriendschap, niet aan moederliefde of vaderliefde, de enige behoefte die hij heeft zijn geuren. Wat onschuldig begin met het maken van parfums loopt al snel uit tot het “vangen” van elke mogelijke geur, ook die van jonge maagden.

Süskind werd met ‘Das Parfum’ op slag beroemd, zijn fantasie werd allerwegen geprezen. Parfum is inmiddels een klassieker geworden: de roman van Süskind werd in 41 talen vertaald en wereldwijd gingen er 12 miljoen exemplaren langs de kassa.

Süskind heeft een prachtige schrijfstijl die al het surrealistische realistisch maakt. Zo kun je de geuren als het ware zelf ruiken. Ook is zijn schrijfstijl is heel visueel wat bijzonder is en je blijft boeien. Vooral de weergave van de donkere stegen van Parijs zijn uitmuntend.

In september 2006 verscheen de langverwachte verfilming van Het Parfum met in de hoofdrollen Ben Whishaw, Rachel Hurd-Wood, Dustin Hoffman en Alan Rickman. Helaas haalt deze film het niet bij het boek, zoals het geval is bij de meeste boekverfilmingen. Daarentegen is de geschreven versie een boek dat de lezer blijft boeien, zelfs na het uitlezen ervan.

Beoordeling

Waardering Boekreviews
 
Waardering
 
 
 
 
 


 
Eind beoordeling
 
 
 
 
 


Waardering bezoekers
 
Waardering

 
Gemiddelde
 
 
 
 
 Gegevens van boek

Uitgever
Verschenen
Pagina

255

ISBN

9789044608786

Plaats een reactie

Klik hier om een reactie te plaatsen

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.