Jeugd De Fontein Augustus 2007

Het ongelooflijke schooljaar van Scarlett M.

Citaat

Moriarty heeft zeker weer een geweldig jeugdboek neergezet. Ze neemt je mee in dagboek fragmenten van Scarlett, droomdagboeken, e-mailtjes en de geweldige filosofische overpeinzingen van Scarlett M.

Scarlett heeft het zwaar op school: ze is een studiebol en daardoor niet erg geliefd bij haar klasgenoten. In het nieuwe schooljaar neemt ze zich voor om meer vrienden te maken. Die mogelijkheid doet zich voor wanneer ze het nieuwe vak VOS krijgt: Vriendschap, Ontwikkeling en Samenwerking. De docente is nieuw en zit vol gekke ideeën, Scarlett vind de lessen nogal raar. Gelukkig wordt Finnegan, de nieuwe knappe jonge jongen, aangewezen als haar maatje met wie ze veel opdrachten samen moet doen. Scarletts voornemen dreigt echter te mislukken, ze voelt zich steeds vaker ziek en warrig. Wie wil er nu bevriend zijn met een meisje dat niet in orde lijkt? En hoe houdt ze haar schoolprestaties op peil? Wanneer blijkt dat iemand het op haar gemunt heeft, komt Scarlett voor een moeilijke opgave te staan. Gelukkig heeft ze meer vrienden dan ze denkt…

Scarlett is een meisje dat gigantisch hard studeert en veel bijbaantjes heeft. Een privéleven vindt ze niet zo belangrijk. Alles heeft ze over voor goede cijfers om daarna naar de universiteit te gaan van haar keuze. De nieuwe lessen van VOS vindt ze dan maar onzin en dat levert grappige situaties op. Scarlett beklaagt zich erover dat de lessen van haar kostbare studietijd afgaan, terwijl de andere klasgenoten het geweldig vinden, aangezien deze lessen ook in een populair café worden gegeven met een lekkere kop koffie erbij. Deze acties maakt Scarlett niet geliefd op school.

Grappig hoe Scarlett haar klasgenoten vergelijkt met dieren en dit ook werkelijk tegen diegenen zegt. Het personage Scarlett begint tijdens het lezen als een echt kreng, maar gedurende het boek zal haar karakter een verandering ondergaan. Voor VOS moet ze haar levensverhaal beschrijven, hierdoor komt ze er achter dat ze iemand is geworden die ze niet wilt zijn. Voor de lezer is het ook wel een leuk om een kreng als hoofdpersoon te hebben, want veel boeken gebruiken juist een lief, onschuldig meisje. Leuk is ook om te lezen hoe de ontwikkeling gaat van dit jonge meisje gaat. Het is heel grappig beschreven door Moriarty , want door middel van schoolbriefjes van leraren en dagboekmemo’s van Scarlett kom je achter haar ware aard. Het ongelofelijke schooljaar van Scarlett M. leest als een trein en is zowel leuk voor jong als oud. Het levert nostalgische momenten op voor de oudere onder ons.

Moriarty  heeft zeker weer een geweldig jeugdboek neergezet. Ze neemt je mee in dagboek fragmenten van Scarlett, droomdagboeken, e-mailtjes en de geweldige filosofische overpeinzingen van Scarlett M. Het enige minpunt is het einde van het verhaal, dit is wel erg vergezocht, maar ja het zijn tieners met hun super grote fantasie…. Een aanrader!

Beoordeling

Waardering Boekreviews
 
Waardering
 
 
 
 
 


 
Eind beoordeling
 
 
 
 
 


Waardering bezoekers
 
Waardering

 
Gemiddelde
 
 
 
 
 Gegevens van boek

Uitgever
Verschenen
Pagina

384

ISBN

9789026123191

Plaats een reactie

Klik hier om een reactie te plaatsen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.