Literatuur & Romans Karakter Uitgevers Mei 2012

Het kind in het ghetto

Citaat

Omdat het verhaal gaat over een kind die in de oorlog helemaal op zichzelf is aangewezen, zie je de oorlog ook vanuit een ander perspectief. Zeker de moeite waard om te lezen.

September 1943, de joodse dorpsarts Hanna Mai woont met haar beide dochters, de 16-jarige Minna en de 7-jarige Malka, in Lawoczne, een dorp in het door de Duitsers bezette Polen dicht bij de Hongaarse grens. Tijdens een razzia van de nazi’s moeten ze halsoverkop en zonder enige voorbereiding huis en haard ontvluchten. Geteisterd door weer en wind trekken de drie vrouwen door de bergen richting Hongarije, waar het naar verwachting relatief veilig is. Maar nog vóór de grens, in Pilipiec, bezwijkt de 7-jarige Malka aan uitputting en hoge koorts, wat het voor de vrouwen onmogelijk maakt om verder te reizen. Met bloedend hart besluit Hanna haar jongste dochter bij een onderduikgezin achter te laten; maar ook daar wordt de Duitse dreiging te groot en Malka wordt naar het getto gebracht, waar ze vanaf dat moment moederziel alleen moet zien te overleven, zonder eten, onderdak, of gezelschap. In de maanden die volgen – en tijdens de ijskoude Poolse winter die invalt – ontwikkelt Malka een primitief survivalsysteem, net als een paar andere achtergelaten joodse kinderen van haar leeftijd. Ze weet zichzelf ‘onzichtbaar’ te maken, de eenzaamheid en eeuwige honger te weerstaan…

Pressler beschrijft in dit boek een waargebeurd verhaal. Malka bestaat echt. Veel van het verhaal is echter toch fictie, want Malka herinnert zich nog weinig van wat er gebeurd is. Ze was te jong en heeft de voor haar zo moeilijke tijd verdrongen.

Het boek is mooi en aangrijpend geschreven. Het leest makkelijk weg en je hebt het boek zo uit. Het boek is dan ook geschreven voor jongeren vanaf 15 jaar, maar het is ook zeker geschikt voor volwassenen.

Omdat het verhaal gaat over een kind die in de oorlog helemaal op zichzelf  is aangewezen, zie je de oorlog ook vanuit een ander perspectief. Zeker de moeite waard om te lezen.

Beoordeling

Waardering Boekreviews
 
Waardering
 
 
 
 
 


 
Eind beoordeling
 
 
 
 
 


Waardering bezoekers
 
Waardering

 
Gemiddelde
 
 
 
 
 Gegevens van boek

Verschenen
Pagina

328

ISBN

9789045202266

Plaats een reactie

Klik hier om een reactie te plaatsen

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.