Literatuur & Romans Artemis & Co November 2012

Het keukenhuis

Citaat

Dit verhaal grijpt je naar je keel, is indrukwekkend en het is moeilijk voor te stellen onder welke omstandigheden deze mensen hebben geleefd

In  1791 arriveert het zevenjarige Ierse weesmeisje Lavinia bij de tabaksplantage Tall Oaks. Ze krijgt een plek toebedeeld bij de slavenfamilie in het keukenhuis, waar ze liefdevol wordt opgenomen. Maar door haar blanke huid raakt ze ook betrokken bij de familie des huizes. Wanneer Lavinia trouwt met hun getroebleerde zoon, wordt haar loyaliteit zwaar op de proef gesteld.

In het begin moest ik wennen aan de schrijfstijl en vooral de vele personages die in het verhaal voorkomen. Hierdoor kwam ik moeilijk in het verhaal, maar ben blij dat ik volgehouden heb want dit verhaal grijpt je naar je keel, is indrukwekkend en moeilijk voor te stellen onder welke omstandigheden deze mensen hebben geleefd.

Het verhaal wordt vertelt vanuit Lavinia een blank weeskind en Belle, de buitenechtelijke dochter van de Kapitein, de eigenaar van de plantage. Ongelofelijk dat een leven van verschillende mensen op één plantage zo’n contrast heeft. De slaven die ‘eigendom’ zijn van de eigenaar en daarmee afhankelijk. De mensen zoals Lavinia die meer privileges hebben, maar daarmee is niet gezegd dat ze vrij zijn. Ook zij moeten voor veel dingen toestemming vragen en mogen bijvoorbeeld niet alleen op pad.
Uit dit verhaal komt naar voren dat macht een negatieve invloed op het denken en handelen van bepaalde mensen. Dat afkomst, ras en familie invloed heeft op je handelen en hoe mensen naar je kijken.
Lavinia doet wat in haar vermogen ligt om te voldoen aan de verwachtingen van de Kapitein maar voelt zich ook verbonden met de slaven op de plantage zoals Belle. Ze probeert haar leven zo goed mogelijk te leiden zonder mensen tekort te doen. Maar of dit helemaal lukt?

De jaren die Lavinia doorbrengt maakt ze veel mee op de plantage wat diepe indruk op mij heeft gemaakt. Het boek heb ik gelezen met veel respect voor de personages waarvan ik het verdriet, het geluk ongeloof, saamhorigheid, onmacht, kracht heb gevoeld. De schrijfster heeft ervoor gezorgd dat je je in kunt leven in de personages.

Als je houdt van Een keukenmeidenroman dan is dit zeker een aanrader om ook te lezen.

Beoordeling

Waardering Boekreviews
 
Waardering
 
 
 
 
 


 
Eind beoordeling
 
 
 
 
 


Waardering bezoekers
 
Waardering

 
Gemiddelde
 
 
 
 
 Gegevens van boek

BadgesLeestip
Uitgever
Verschenen
Pagina

395

ISBN

9789047202981

Plaats een reactie

Klik hier om een reactie te plaatsen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.