Thriller & Spanning The House of Books Maart 2016

Het Joshua profiel

Citaat

Het verhaal is exact wat we van Fitzek mogen verwachten: onvoorspelbaar, veel plotwendingen en goed uitgewerkte hoofdpersonen.

De als schrijver mislukte Max is een brave en plichtsgetrouwe burger – anders dan zijn broer, die in een gesloten psychiatrische inrichting zit. Maar Max heeft nooit iets illegaals gedaan in zijn leven. Tot nu toe. Binnen een paar dagen zal hij een van de meest verschrikkelijke en weerzinwekkende misdaden plegen waar mensen toe in staat zijn, hij weet het alleen zelf nog niet. Er zijn echter mensen die er wel van afweten en die willen hem vermoorden voordat het te laat is…

Fitzek is een van mijn favoriete auteurs, en dat al lange tijd. Ik volg hem al vanaf zijn debuut en iedereen die mij advies vraagt over een goede thriller auteur raad ik Fitzek aan. Overigens had ik bij verschijnen van zijn laatste thriller pas dor hoe populair Fitzek in de laatste jaren is geworden. Op alle social media werd vol lof over het boek geschreven. Niemand kan nog om hem heen en vol verwachting begon ik dan ook aan zijn nieuwste boek, Het Joshua profiel.

In Het Joshua profiel staan Max en zijn gezin centraal, inclusief zijn tot pedofilie veroordeelde broer. Zoals we van Fitzek gewend zijn begint het boek in volle vaart en volgen gebeurtenissen elkaar in rap tempo op binnen zeer kort tijdsbestek. Dit maakt dat het verhaal aantrekkelijk is en je maar door blijft lezen. Ook de spanning en psychologische twists dragen hier aanzienlijk aan bij.

Het plot zit zoals altijd ingenieus in elkaar en Fitzek is op geen enkele fout te betrappen. Net wanneer je denkt in de smiezen te hebben hoe alles zit, geeft Fitzek weer een dusdanige draai aan het verhaal dat hij er met gemak nog een kleine 100 bladzijden aan toe weet te voegen. Het verhaal is exact wat we van Fitzek mogen verwachten: onvoorspelbaar, veel plotwendingen en goed uitgewerkte hoofdpersonen. Wat ik echter mis in dit boek is een bepaalde ‘ gruwelijkheid’. Meestal gebruik Fitzek misdaden in zijn boek die de lezer echt aan het denken zetten en die mij niet loslaten. Dat is bij Het Joshua profiel niet het geval. Ondanks dat, kan ik echter niets op het verhaal aanmerken. Het zit gewoon goed in elkaar en zal de doorgewinterde thriller lezer zeker weten te bekoren.

En wat Fitzek in zijn toelichting schrijft is zeker waar (en ik denk dat dit voor veel lezers zal gelden). Hij weet een pedofiel menselijk te maken en ervoor te zorgen dat ik hem het beste gun, ondanks zijn gruwelijke misdaden in het verleden. Hieruit blijkt maar weer eens dit Fitzek het onmogelijke mogelijk maakt en aantoont een auteur van wereldklasse te zijn.

Beoordeling

Waardering Boekreviews
 
Waardering
 
 
 
 
 


 
Eind beoordeling
 
 
 
 
 


Waardering bezoekers
 
Waardering

 
Gemiddelde
 
 
 
 
 Gegevens van boek

Pagina

382

ISBN

9789044349870

Plaats een reactie

Klik hier om een reactie te plaatsen

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.