Literatuur & Romans Athenaeum-Polak & Van Gennep Oktober 2004

Het dagboek

Citaat

De beschrijvingen en vergelijkingen zijn subliem, Sparks zorgt er immers voor dat het verhaal je steeds blijft boeien, je lacht en huilt met de personages mee en grinnikt om de vele liefdesprikkelingen die iedereen ooit heeft doorstaan.

Ergens in North Carolina, aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog, worden twee jonge mensen heftig verliefd op elkaar. Allison is de dochter van een machtige zakenman. Noah komt van het platteland. Samen brengen ze een idyllische zomer door. Tot hun liefde wordt verboden, hun post onderschept en beiden denken dat ze door de ander in de steek zijn gelaten. Het zal veertien jaar duren eer Allie en Noah elkaar weer ontmoeten. Dan is Noah teruggekeerd uit de oorlog. Allie, die over twee weken gaat trouwen met een ambitieuze advocaat, leest een artikel over hem in de krant. Ze wil Noah nog één keer zien…

Het verhaal begint met een oude man die in een verzorgingshuis woont samen met zijn vrouw. Zijn vrouw is Alzheimerpatiënt en is ernstig dement. Om haar gezelschap te houden leest hij voor uit een oud dagboek dat het verhaal verteld van Noah en Allie. Tussen het voorlezen door denkt de oude man terug aan zijn leven en de liefde die hij nog steeds voelt voor zijn vrouw.

Het boek bindt twee prachtige liefdesverhalen in één, het verhaal van het dagboek en het verhaal van het koppel in het verzorgingshuis. Hoewel veel lezers zullen denken dat het verwarrend zal zijn om twee verhalen in één boek te lezen, is niets minder waar. De verhalen lopen mooi samen op en hebben beiden dezelfde spanningsopbouw en leesniveau.

De beschrijvingen en vergelijkingen zijn subliem, Sparks zorgt er immers voor dat het verhaal je steeds blijft boeien, je lacht en huilt met de personages mee en grinnikt om de vele liefdesprikkelingen die iedereen ooit heeft doorstaan. Het boek leest vlot en in één adem heb je het boek zo uit. Dit is waarschijnlijk een van de meest romantische boeken ooit geschreven.

Wat echter een groot minpunt aan het boek is, het zijn weinige bladzijden waardoor het boek snel is uitgelezen. Ook veel ontbrekende informatie over de geschiedenis en gaten in het verleden van de personages zijn behoorlijk storend. Een ontroerend en meeslepend verhaal over eeuwige liefde.

Beoordeling

Waardering Boekreviews
 
Waardering
 
 
 
 
 


 
Eind beoordeling
 
 
 
 
 


Waardering bezoekers
 
Waardering

 
Gemiddelde
 
 
 
 
 Gegevens van boek

BadgesKlassiekerVerfilmd
Pagina

175

ISBN

9789044311396

Plaats een reactie

Klik hier om een reactie te plaatsen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.