Bundels, Columns, Strips De Geus Oktober 2013

Het aarzelen van de tijd

Citaat

De schrijfstijl is eigenzinnig, bondig en puur te noemen. Als lezer word je heen en weer geslingerd tussen absurditeit en net-aan-realiteit.

In Het aarzelen van de tijd worstelen mensen met het alledaagse leven. Gaandeweg ontsporen ze. Of het nu gaat om een vrouw die in de ochtendfile haar leven een nieuwe wending geeft, een werkloze die zijn verleden in een vuilnisbak propt, een dochter die op reis schreeuwt wat alle vrouwen schreeuwen, een masseur die elke zaterdag de stad ontvlucht of een man die zijn bevroren echtgenote ontdekt in de tuin van zijn buurman: Minten schept zowel in een uitgebeende taal steeds weer vervreemding dreiging en onrust.

‘Hij weigert zijn frieten’ zegt de vrouw. ‘Hij bestelde een zak en nu wilt hij die niet meer.’

‘Geert doet altijd moeilijk’, zegt Sarah. De vrouw knikt naar haar. Dankbaar.

‘Wie bestelt moet betalen,’ zegt de man, ‘dat is overal de regel. Aan de andere kant van het park was de politie er al bijgehaald.’

Veertien korte ongewone verhalen. Sommige lezen als een trein en heftig, andere verhalen geven je een knoop in je maag. De verhalen van Peter Minten hebben allemaal wel iets gemeen: de karakters zijn vaak eenzaam en leven in hun eigen wereld. Aan zichzelf hebben ze meer dan genoeg. De mensen in deze verhalen hebben allemaal een nare verhouding met het leven. Ze weten zich niet te gedragen rondom hun partner en medemens.

De verhalen beginnen allemaal ‘open’ want het kan nog alle kanten op gaan. Zo laat Marcel, de hond Branko, elke dag uit. Meteen wordt duidelijk dat hij dat beest haat. Wat er in de loop van het verhaal gebeurt is heftig. Iets wat je niet verwacht. Zo hebben ze een gesloten eind.

Nooit eerder las ik verhalen van Peter Minten. Niet iedereen zal van deze verhalenbundel houden. De schrijfstijl is eigenzinnig, bondig en puur te noemen. De verhalen zijn in korte zinnen geschreven en zijn daardoor helder. Als lezer word je heen en weer geslingerd tussen absurditeit en net-aan-realiteit. Vrolijkheid zit er niet in, want zoals Minten eerder in een interview met De Geus zei: ‘ons leven is onvrij en absurd’.

Beoordeling

Waardering Boekreviews
 
Waardering
 
 
 
 
 


 
Eind beoordeling
 
 
 
 
 


Waardering bezoekers
 
Waardering

 
Gemiddelde
 
 
 
 
 Gegevens van boek

Uitgever
Verschenen
Pagina

152

ISBN

9789044531244

Plaats een reactie

Klik hier om een reactie te plaatsen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.