Thriller & Spanning A.W. Bruna Juli 2014

Heb uw naaste lief

Citaat

Verwacht bij dit boek geen bijzonder spannende verhaallijnen, maar bij dit boek kies je voor een standaard thriller zonder poespas.

Als de vrouwelijke priester, Sarah Hussain, gewurgd in haar pastorie wordt gevonden, is er sprake van een schande. Sarah is niet erg geliefd onder de bewoners van het dorp waarin ze woont; een vrouwelijke priester is godslastering en daarbij hield ze er ook nog eens veel te vrije ideeën op na. De inmiddels gepensioneerde rechercheur Wexford wordt bij de zaak betrokken en laat nou net de persoon die haar gevonden heeft, de praatgrage schoonmaakster van Wexford zijn. Wexford staat daadwerkelijk voor een raadsel, want Sarah heeft meer tegenstanders dan vrienden.

Zelf had ik nog nooit iets gelezen of zelf maar gehoord van deze wereldberoemde schrijver, die al heel wat titels op haar naam heeft staan. Dit zorgde ervoor dat ik met hoge verwachtingen aan het boek begon.

Het boek is lastig om in te komen. De schrijfster gooit namelijk met Engelse merknamen waar menig Nederlander nog nooit van heeft gehoord. Daarnaast merk je dat Ruth Rendell toch een schrijfster op leeftijd is. Dit is vooral te merken aan de wat oubollige woorden die er nogal wat in het verhaal verborgen zijn.

Dit boek is geen aanrader als je op zoek bent naar een boek waarin je jezelf helemaal kunt verliezen. Nee, het is juist geen boek waar je in wegzakt. De redelijke afstandelijke schrijfstijl en natuurlijk de oubollige woorden zorgen ervoor dat het elke keer zoeken naar concentratie is om het boek door te komen.

Daarbij komt ook nog het probleem van de hoeveelheid personages. Continu ben je aan het bedenken over wie Ruth Rendell nu weer schrijft, met minder personages was het boek een stuk overzichtelijker geweest en hoef je niet constant na te denken wie wie ook alweer was. Het kost je daarom veel moeite om het boek te lezen en je aandacht erbij te houden. Ook is het probleem met zoveel verschillende personages dat er geen enkele goed is uitgewerkt. Dit zorgt ervoor dat het moeilijk is je te verplaatsen in een karakter. Hierdoor heb je als lezer het gevoel van een afstandje het verhaal te beleven in plaats van dat je er daadwerkelijk in komt.

Daarnaast voelt het einde aan alsof deze er maar snel, snel is bij verzonnen. De ontknoping telt maar een aantal bladzijdes terwijl je dit toch iets spectaculairder had verwacht. Een gehaast geschreven einde en een vreemde ontknoping.

Jammer genoeg is Heb uw naaste lief geen ‘lekker weg lees boek’, er is erg veel concentratie voor nodig. Er mist actie en het is vooral beschrijvend. Verwacht bij dit boek geen bijzonder spannende verhaallijnen, maar bij dit boek kies je voor een standaard thriller zonder poespas.

Beoordeling

Waardering Boekreviews
 
Waardering
 
 
 
 
 


 
Eind beoordeling
 
 
 
 
 


Waardering bezoekers
 
Waardering

 
Gemiddelde
 
 
 
 
 Gegevens van boek

Uitgever
Verschenen
Pagina

288

ISBN

9789400503861

Plaats een reactie

Klik hier om een reactie te plaatsen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.