Overige Ambo | Anthos Maart 2010

Groene levenskunst

Citaat

Groene levenskunst zou een handboek moeten zijn dat mensen laat zien wat zij zelf kunnen doen om de wereld een klein beetje te verbeteren. Helaas kom ik niet veel verder dan de gebruikelijke energiebesparende methoden zoals 'minder lang douchen of de kraan onnodig laten lopen.

In Groene levenskunst gaat Wilhelm Schmid  in op de vraag wat ieder van ons in zijn eigen dagelijkse leven kan doen voor het milieu. Hij houdt ons een ecologische levensstijl voor die de grote samenhangen op onze planeet in ogenschouw neemt, zonder de details uit het oog te verliezen. Hij laat zien hoe we kunnen handelen en daarbij verantwoordelijkheid nemen voor ons eigen ecosysteem: als bewoners van een huis, van een stad, van een regio en als burgers van een globale samenleving. In ‘Tien aspecten van een ecologische levensstijl’ schetst Schmid de deugden van terughoudendheid, gelatenheid, bezonnenheid, ascese en reflectie. Hij pleit ervoor te streven naar gebruik in plaats van verbruik, en zingt de lof van het streven naar duurzaamheid – op het niveau van ons eigen kleine bestaan en dat van de grote maatschappelijke vragen over de omgang met onze natuurlijke leefomgeving.

Groene levenskunst is op een zeer wetenschappelijk wijze geschreven. Het is zonder meer interessant om te lezen over de aarde en de verhouding tussen de natuur en de mens. Echter gebruikt Wilhelm Schmid wetenschappelijke termen en hoogdravende woorden waardoor het verhaal onduidelijk wordt. Groene levenskunst zou een handboek moeten zijn dat mensen laat zien wat zij zelf kunnen doen om de wereld een klein beetje te verbeteren. Helaas kom ik niet veel verder dan de gebruikelijke energiebesparende methoden zoals ‘minder lang douchen of de kraan onnodig laten lopen, lichten en verwarming uit in ruimten waar niemand is en zuinig omgaan met de natuur dus geen onnodig afval of grondstofverbruik’. Het is een lastig boek om te lezen en Wilhelm Schmid valt vaak in herhaling. De werkelijke essentie van de boodschap dringt hierdoor niet echt door.

Beoordeling

Waardering Boekreviews
 
Waardering
 
 
 
 
 


 
Eind beoordeling
 
 
 
 
 


Waardering bezoekers
 
Waardering

 
Gemiddelde
 
 
 
 
 Gegevens van boek

Verschenen
Pagina

143

ISBN

9789026322532

Plaats een reactie

Klik hier om een reactie te plaatsen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.