Waargebeurd Arena Juli 2007

Getekend voor het leven

Citaat

Door Rania leer je een beetje de moslimcultuur kennen in het Saoedi Arabië. En echt niet alleen op een negatieve manier, Rania spreekt met respect over haar familie

Rania groeit op in een Saoedische familie en is een knappe,intelligente vrouw. Van  haar dertiende tot vijftiende jaar krijgt zij al veel huwelijksaanzoeken. Zij is negentien als ze in haar land een baan kan krijgen als nieuwslezer. Dat is erg bijzonder, omdat vrouwen niet in het openbaar mogen verschijnen zonder een mannelijke begeleider. Ze trouwt met een zanger en krijgt twee zoons. Aan de buitenkant ziet haar leven er mooi en goed uit, maar schijn bedriegt. Thuis wordt ze geterroriseerd door haar chronisch jaloerse echtgenoot, Rachid.

Door Rania leer je een beetje de moslimcultuur kennen in het Saoedi Arabië. En echt niet alleen op een negatieve manier, vind ik, want Rania spreekt met respect over haar familie. Ondanks dat ze als vrouw weinig te zeggen heeft en ze onderworpen is aan haar man. Ze beschrijft hoe de mannen door haar vader gekeurd werden voor huwelijkskandidaat dat begint al heel vroeg… Maar waarin ze toch steeds ook wel zelf haar mening liet horen. Dit gaf veel strijd met haar vader, die eigenlijk weinig om haar gaf. Maar niet alle mannen zijn zo streng, want oom Farid probeert juist vaak voor haar op te komen! Haar moeder blijkt later, zo vertelt ze, toch ook te hebben geleden onder het gezag van haar vader. En Rania heeft niet alles gezien als dwang of vernedering, sommige dingen doe je gewoon uit respect en volgens traditie in de moslimcultuur.

Maar Rania is wel iemand die, na twee scheidingen en de lichamelijke en geestelijke gevolgen van de mishandeling door haar ex-man, vecht voor meer rechten voor vrouwen in haar land en ze wil hen, die de islam verdraaien om hun eigen wetten aan vrouwen op te leggen, de pas af snijden.

Een openhartig boek.

Beoordeling

Waardering Boekreviews
 
Waardering
 
 
 
 
 


 
Eind beoordeling
 
 
 
 
 


Waardering bezoekers
 
Waardering

 
Gemiddelde
 
 
 
 
 Gegevens van boek

Uitgever
Verschenen
Pagina

221

ISBN

9789089900951

Plaats een reactie

Klik hier om een reactie te plaatsen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.