Thriller & Spanning The House of Books Mei 2007

Genadeslag

Citaat

De titel van boek Genadeslag doet zeker zijn eer aan, omdat er op gruwelijke wijze een einde komt aan personages uit het boek. Een beul genaamd Hammer kent geen genade en veegt zonder emotie mensen van de kaart.

Genadeslag gaat over onderzoeksjournalist Joe Donovan, die totaal is ingestort nadat zijn zesjarig zoontje is verdwenen. Tot op heden is hij nog niet teruggevonden. Na enkele jaren te hebben geleefd als kluizenaar met een ingestorte carrière en een kapot gelopen relatie, duikt er een nieuwe zaak op, waarbij expliciet wordt gevraagd naar zijn medewerking. De jonge Jamal, drugsdealer en kleine crimineel in de straten van Londen, is dringend opzoek naar Joe Dovovan. Jamal heeft een minidisk gestolen uit een hotelkamer die de sleutel is tot een onopgeloste moordzaak. Dit is niet ongezien gebeurd en dus staat het leven van Jamal op het spel. Joe Dovovan kan niet rekenen op politiemedewerking want er wordt voor gekozen om zelf op onderzoek uit te gaan. Gaandeweg het vertaal belanden Joe en Jamal steeds dieper in de problemen. Gelukkig kan Joe Donovan rekenen op medewerking van enkele outsiders.

Jamal verdient zijn brood onder meer door de prostitutie. Het is best gruwelijk om in details te lezen over kindermisbruik, maar het vergroot wel het inlevingsvermogen in Jamal, die zonder vaste inkomsten moet rondkomen. Joe Dovovan heeft heel andere problemen. Hij begint het verhaal zwaar gedeprimeerd en speelt met de loop van een pistool.

De titel van boek Genadeslag doet zeker zijn eer aan, omdat er op gruwelijke wijze een einde komt aan personages uit het boek. Een beul genaamd Hammer kent geen genade en veegt zonder emotie mensen van de kaart. Het fysieke geweld gaat soms te ver en  emoties waarover ik graag lees blijven op de achtergrond. Dit resulteert dan in minder diepgang van enkele personages. Naar mijn mening een gemist punt.

Het boek leest wel lekker weg en gebeurtenissen volgen elkaar in sneltreinvaart op. Ook omgevingen worden mooi geschetst. Zo speelt het verhaal zich af in Londen en Newcastle. De werkloosheid en leegstand in een wijk van Newcastle werd bijvoorbeeld goed uitgediept.

Genadeslag is het eerste boek van Martyn Waites dat werd uitgebracht in Nederland. Dit is tevens het eerste deel in een reeks met Joe Donovan in de hoofdrol. We kunnen meer verhalen verwachten over Joe Donovan, waarnaar ik alvast uitkijk. Laat het vervolg maar net zo sterk zijn als Genadeslag.

Beoordeling

Waardering Boekreviews
 
Waardering
 
 
 
 
 


 
Eind beoordeling
 
 
 
 
 


Waardering bezoekers
 
Waardering

 
Gemiddelde
 
 
 
 
 Gegevens van boek

Verschenen
Pagina

384

ISBN

9789044319231

Plaats een reactie

Klik hier om een reactie te plaatsen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.