Literatuur & Romans De Geus Oktober 2012

Geen van ons keek om

Citaat

Akefi vertelt op een haast brute eerlijke manier over haar jeugd in Afghanistan, zonder hierbij ooit werkelijk negatief over het land te spreken.

De buurmeisjes Tiba en Setara wonen in Kaboel en zijn hartsvriendinnen. Samen maken ze plannen voor de toekomst. Dan rukken de moedjahedien op naar Kaboel. Het eerste bombardement verandert alles in een klap.

Dit verhaal is gebaseerd op ware gebeurtenissen. Die wetenschap maakt het lezen van dit boek extra speciaal.  Tiba en haar familie hebben een prachtig, liefdevol leven voor de oorlog uitbreekt. Dit staat in keihard contrast met de verschrikkingen en verwoestingen die de oorlog met zich meebrengt en hun levens op zijn kop zet. De vader van Tiba, een trots en intelligente man, probeert zijn gezin zo veel mogelijk tegen de kwade buitenwereld te beschermen, maar dat lukt niet altijd.

De wereld die Akefi beschrijft voor de oorlog is die van een Afghanistan die de westerse wereld nooit gekend heeft: een wereld vol intelligente, eerlijke, moderne mensen die wisten hoe ze van het leven moeten genieten. Ze beschrijft parken vol gezinnen en stelletjes op kleedjes die naar een concert kijken,  vriendinnengroepen die niet alleen op stap gaan maar ook feestavondjes bij iemand thuis organiseren waarbij ze korte rokjes dragen, roken en kaartspelen. Al dit verandert met de komst van de moedjahedien.

Op dat moment verandert Afghanistan in het Afghanistan van het NOS Journaal: een land met onderdrukte mensen en vrouwen die zich enkel in lange, vormeloze gewaden op straat mogen vertonen. Akefi weet deze overgang op indringende wijze te beschrijven. De vlucht van haar familie uit Kaboel is schrijnend, de gebeurtenissen die ze onderweg en in hun nieuwe woonplaats Herat meemaken zijn schokkend. Akefi vertelt op een haast brute eerlijke manier over haar jeugd in Afghanistan, zonder hierbij ooit werkelijk negatief over het land te spreken.

Door het hele boek heen beschrijft Akefi vooral haar liefde voor Afghanistan. Hierdoor is het een prachtig, oprecht boek geworden over de verschrikkingen die mensen meemaken zonder hierbij zichzelf te verliezen. Dit boek leest heerlijk weg. Enig minpuntje: het einde is wel erg abrupt. Ik hoop daarom ook op een vervolg.

Beoordeling

Waardering Boekreviews
 
Waardering
 
 
 
 
 


 
Eind beoordeling
 
 
 
 
 


Waardering bezoekers
 
Waardering

 
Gemiddelde
 
 
 
 
 Gegevens van boek

Uitgever
Verschenen
Pagina

256

ISBN

9789044524598

Plaats een reactie

Klik hier om een reactie te plaatsen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.