Literatuur & Romans Ambo | Anthos Februari 2015

Geachte heer M.

Citaat

Liefde, jaloezie en afgunst staan centraal en heeft Koch op boeiende wijze door de roman verweven.

In Geachte heer M. had de eens zo gevierde schrijver M. zijn grootste succes met een roman over de geruchtmakende verdwijning van Jan Landzaat. Deze leraar geschiedenis verdween na een korte affaire met een bloedmooie leerlinge, en werd voor het laatst gezien bij het vakantiehuisje waar zij met haar nieuwe vriendje verbleef. De roman was een bestseller en betekende M.’s internationale doorbraak, maar nu, aan het eind van zijn carrière, raakt hij steeds meer in de vergetelheid. Maar niet bij zijn mysterieuze benedenbuurman, die M. scherp in de gaten houdt. Wat heeft hij met de verdwijningszaak te maken?

Wat een ouderwets fijn boek van Koch! Ik houd van de boeken van zijn hand. Romans met een spannende en meeslepende ondertoon. Je blijft doorlezen omdat je toch wil weten hoe het afloopt.

In Geachte heer M. volgen we in schrijver M. Eens een gevierd auteur, maar vandaag de dag langzaam in de vergetelheid aan het raken. Hij heeft een jongere vriendin en probeert bij te blijven, maar wordt ondertussen haast verguist door vakgenoten. Voor mij als fanatiek lezer al een interessant uitgangspunt, gezien de literaire wereld als setting. Er wordt de lezer zelfs een kijkje achter de schermen gegunt op het befaamde boekenbal. Eerlijk en schaamteloos!

In het boek volgen de M. vandaag de dag, en wat er in het verleden gebeurd is met leraar Jan en een van zijn leerlingen. Het verhaal is afwisselend en spannend en springt van heden naar verleden Gaandeweg wordt een steeds groter stukje van de sluier opgelicht. Liefde, jaloezie en afgunst staan centraal en heeft Koch op boeiende wijze door de roman verweven.

Koch beschikt over een pakkende schrijftstijl die een grote doelgroep zal aanspreken. Het verhaal heeft de tijd nodig om even op gang te komen en kan bij aanvang wat simpel overkomen, maar als snel moet je weten hoe het afloopt en blijf je maar doorlezen. Het plot zit prima in elkaar en geeft de lezer antwoord op alle vragen.

De fans van Koch kunnen dit boek blindelings aanschaffen. Ik kijk in ieder geval uit naar een volgend boek van zijn hand!

Dit boek telt mee voor de leesuitdaging Ik lees Nederlands 2015.

Beoordeling

Waardering Boekreviews
 
Waardering
 
 
 
 
 


 
Eind beoordeling
 
 
 
 
 


Waardering bezoekers
 
Waardering

 
Gemiddelde
 
 
 
 
 Gegevens van boek

Verschenen
Pagina

429

ISBN

9789026330728

Plaats een reactie

Klik hier om een reactie te plaatsen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Gekoppeld