Overige A.W. Bruna Mei 2008

Frank Rijkaard – de biografie

Citaat

Leo Verheul is er in geslaagd een mooie bundel te schrijven waarin anekdotes in combinatie met verhalen een beeld vormen van de persoon Rijkaard.

De beelden van Frank Rijkaard die op het WK van Italië (1990) de Duitser Rudi Völler bespuugde, werden overal ter wereld uitgezonden en oogstten afkeer en verbijstering. Het was ook niets voor Rijkaard, die toen al bekendstond als een introverte en voor een voetballer beschaafde man.

Van het spuugincident heeft Frank Rijkaard een dag last gehad. Pakweg 24 uur schaamde hij zich dood, om vervolgens zijn vizier op de toekomst te richten en nooit meer terug te kijken. Op dezelfde manier gaat hij om met zijn vele successen. Frank Rijkaard houdt namelijk niet van terugkijken. Om de grappen die destijds in Amsterdam werden gemaakt (waar ze hem onder meer de Milan Lama noemden), kon hij wel lachen. Zoals er ook een flauwe glimlach om zijn lippen verschijnt wanneer je hem aan het EK van 1988 herinnert.
Maar het liefst leeft Frank Rijkaard in de toekomst; het heden gaat hem eigenlijk al te traag. Kortom, niet iemand om eens uitgebreid zijn levensloop mee door te nemen. Rijkaard waakt er angstvallig voor om in interviews ook maar iets van zijn zielenroerselen prijs te geven. Als het aan hem ligt, blijft hij zijn leven lang een gesloten boek.

Journalist en televisiemaker Leo Verheul ontwikkelde een zekere vriendschap met de speler Frank Rijkaard en volgde hem als trainer op de voet. In dit boek probeert hij de muur rondom het fenomeen te slechten. Wie is Frank Rijkaard? Langzaam maar zeker komen de contouren van het antwoord op die vraag in zicht…

Leo Verheul is er in geslaagd een mooie bundel te schrijven waarin anekdotes in combinatie met verhalen een beeld vormen van de persoon Rijkaard. Vele voetbalkenners roemen Rijkaard als invloedrijk persoon van de Nederlandse top op voetbalgebied, nou eigenlijk de absolute wereldtop, want als voetballer heeft hij een rijke loopbaan. Op coachgebied heeft hij inmiddels ook al naam gemaakt. Bij een grote club als Barcelona heeft hij 4 jaar gewerkt.

Als voetbalfanaat is dit boek een absolute aanrader. Het heeft diepgang, wordt mooi verwoord en geeft emotie aan Rijkaard. Iets wat voor een buitenstaander moeilijk bij hem te zien is. Leo Verheul is er in geslaagd om de loopbaan van Rijkaard in dit boek neer te zetten.

Beoordeling

Waardering Boekreviews
 
Waardering
 
 
 
 
 


 
Eind beoordeling
 
 
 
 
 


Waardering bezoekers
 
Waardering

 
Gemiddelde
 
 
 
 
 Gegevens van boek

Uitgever
Verschenen
Pagina

164

ISBN

9789022993798

Plaats een reactie

Klik hier om een reactie te plaatsen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Gekoppeld