Thriller & Spanning De Fontein Mei 2007

Feniks

Citaat

Natuurlijk staat ook deze thriller bol van clichés die je in vele andere thrillers tegenkomt. Zo rouwt de hoofdpersoon om een verlies van een dierbare, is zijn leven eigenlijk niet veel waard meer en verwaarloost hij zichzelf. De omzwaai in zijn negatieve gedachten vindt plaatst naarmate de zaak vordert.

Feniks is een thriller geschreven door de Zuid-Afrikaanse schrijver Deon Meyer. Ik had niet eerder van deze auteur gehoord, maar dat maakte mij niet minder benieuwd. In deze thriller draait het om de 34-jarige hoofdinspecteur Mat Joubert. Hij rouwt om de gewelddadige dood van zijn vrouw Lara. Verder is hij zwaarlijvig, rookt en drinkt te veel. Er zijn zelfs momenten dat hij de loop van zijn dienstpistool tegen z’n lippen drukt en de trekker zou willen overhalen. Het rouwproces verloopt erg moeizaam en op aanraden van de hoofdcommissaris is Joubert onder behandeling van een arts en een therapeute.

Als een serie bizarre moorden voor paniek zorgt onder de bewoners van Kaapstad, krijgt Joubert een laatste kans om het verleden achter zich te laten. Met als enige aanwijzing een negentiende-eeuws Duits handpistool (Mauser) staat hij voor een op het oog onmogelijke opgave. Het duurt echter niet lang of Mat ontdekt dat hij niet de enige is die zich wil bevrijden van het spook van het verleden. Want terwijl hij vecht om een nieuwe start te maken, is de moordenaar bezig het verleden te begraven door een onbekende dodenlijst af te werken. De zoektocht naar gemeenschappelijk kenmerken blijkt geen makkelijke opgave voor Joubert.

Naast het hoofdthema van de moorden in Kaapstad vinden er veel bankovervallen plaats. Is er een mogelijk verband tussen de overvallen en de afrekeningen?

Natuurlijk staat ook deze thriller bol van clichés die je in vele andere thrillers tegenkomt. Zo rouwt de hoofdpersoon om een verlies van een dierbare, is zijn leven eigenlijk niet veel waard meer en verwaarloost hij zichzelf. De omzwaai in zijn negatieve gedachten vindt plaatst naarmate de zaak vordert. Dit is iets wat je vaak terugziet in een thriller. Op zich stoor ik mij hier niet aan, het zorgt juist voor extra inlevingsvermogen voor de hoofdpersoon. Wellicht dient het als soort medelijden waarbij je hoopt dat de hoofdpersoon eindelijk weer geluk krijgt in zijn leven.

Feniks leest lekker weg en het slot is sterk. Tot het eind toe werd ik geboeid met theorieën die de moorden verklaren. Verder zit er ook een nodige dosis humor in het boek. Kortom, Feniks is een lekker boek om te lezen!

Beoordeling

Waardering Boekreviews
 
Waardering
 
 
 
 
 


 
Eind beoordeling
 
 
 
 
 


Waardering bezoekers
 
Waardering

 
Gemiddelde
 
 
 
 
 Gegevens van boek

Uitgever
Verschenen
Pagina

316

ISBN

9789026123115

Plaats een reactie

Klik hier om een reactie te plaatsen

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Gekoppeld