Literatuur & Romans Nijgh & Van Ditmar Maart 2009

Fantoompijn

Citaat

Het verhaal is absurdistisch en vreemde dialogen volgen elkaar in rap tempo op. Grunberg laat de lezer daarin enigszins in verbijstering achter.

Het leven dient in scene te worden gezet. En je leven in scene zetten, dat kun je niet aan anderen overlaten. Dat moet je zelf doen. Robert G. Mehlman wil de werkelijkheid produceren zoals anderen boeken, films en schilderijen produceren. Mehlman, schrijver van 268 Op de wereldranglijst en werkend aan zijn magnum opus, ziet zichzelf als parasiet die naar verlossing zoekt. In plaats daarvan vindt hij roem met zijn internationale bestseller De Pools-joodse keuken in 69 recepten. Kookboekenschrijver was niet zijn eerste keus, en roem is een lek luchtbed, maar dat beseft hij pas als hij midden op zee zit.

In Fantoompijn zien we het leven van Mehlman voorbij komen. Maar het verhaal begint met de geboorte van zijn zoon Harpo. We zien de liefde ontstaan tussen Mehlman en zijn vrouw, de moeder van Harpo. Tot uiteindelijk ‘het lege vat’ voorbij komt, een van de vriendinnen van Mehlman. Vele zullen nog volgen.

Mehlman denkt dat hij een succesvol schrijver is, of ten minste kan worden. Zijn vrouw denkt daar duidelijk anders over als de creditcardmaatschappijen maar blijven bellen over schulden die ingelost dienen te worden. Toch boekt hij succes, geheel onverwacht overigens. Het boek ‘De Pools-joodse keuken in 69 recepten’ is niet aan te slepen. Dat het boek eigenlijk door een Poolse vrouw is samengesteld die genadeloos is opgelicht door Mehlman laten we maar even buiten beschouwing.

Zoals we van Grunberg gewend zijn is ook Fantoompijn een tragikomische roman. Het verhaal is absurdistisch en vreemde dialogen volgen elkaar in rap tempo op. Grunberg laat de lezer daarin enigszins in verbijstering achter. Kortom, een verhaal zoals we gewend zijn van Grunberg en waarin hij alle verwachtingen inlost.

Beoordeling

Waardering Boekreviews
 
Waardering
 
 
 
 
 


 
Eind beoordeling
 
 
 
 
 


Waardering bezoekers
 
Waardering

 
Gemiddelde
 
 
 
 
 Gegevens van boek

Pagina

256

ISBN

9789038891064

Plaats een reactie

Klik hier om een reactie te plaatsen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.