Science Fiction & Fantasy Mynx September 2004

Eragon

Citaat

Als ik aan een nieuwe fantasy-reeks begin ben ik altijd wat sceptisch. Naast goede karakters, heeft een goed fantasy boek ook een mooie wereld nodig waarin alles zich afspeelt. Paolini is geslaagd beide te creëren.

Op een onherbergzame plek in de bergen vindt de jonge Eragon een blauwe steen. Dat blijkt een ei te zijn, waaruit een draak komt. Hij geeft de draak de naam Saphira mee, waarmee hij in gedachten kan communiceren. De boze heerser Galbatorix is echter op zoek naar dat ei. Wanneer Eragons simpele boerenleven in één nacht op zijn kop wordt gezet, wordt Eragon meegezogen in een avontuur vol magie en lotsbestemming, met slechts een oud zwaard en het advies van een verhalenverteller aan zijn zijde. Dan blijkt er meer van Eragon af te hangen dan hij ooit voor mogelijk had gehouden…

Eragon is het eerste deel van de reeks het Erfgoed. We maken kennis met de verschillende karakters en worden geïntroduceerd in de wereld van Alagaësia. Eragon begint het boek als een simpele boerenjongen, maar gaandeweg zal zijn wereld op zijn kop komen te staan. Niets blijkt te zijn wat hij gedacht heeft. Hij begint een reis door Alagaësia, met als voornaamste doel: wraak. Maar gaandeweg blijkt dit niet zo simpel als Eragon zich heeft voorgesteld.

Als ik aan een nieuwe fantasy-reeks begin ben ik altijd wat sceptisch. Naast goede karakters, heeft een goed fantasy boek ook een mooie wereld nodig waarin alles zich afspeelt. Paolini is geslaagd beide te creëren. Eragon is een prettig hoofdpersoon. Hij is dynamisch, slim en kritisch naar de wereld om zich heen. Hij is geen stereotiepe held die alleen maar blind voor het ‘goede’ kiest. Hij weegt zijn keuzes tegen elkaar af en maakt dan zijn beslissingen, waardoor hij menselijk wordt neergezet. De rest van de figuren blijken ook boeiend te zijn. Met name Brom en Saphira, in hun rol als beschermer en leraar van Eragon, zijn prettig om te lezen.

In dit eerste boek krijgen we een beetje een beeld van de wereld van Alagaësia, veel delen blijven nog onaangeroerd, maar waarschijnlijk zal Eragon hier in de latere delen wel naartoe reizen. Maar wat ik tot nu toe van de wereld heb gelezen valt beslist niet tegen. Verschillende gebieden met hun eigen volkeren en gebruiken. Het heeft alles wat een lezer van een fantasy-wereld kan verwachten. Ook komen er verschillende talen in het boek voor, dit helpt om je de indruk te geven dat het boek zich echt in een eigen bijzondere wereld afspeelt. Gelukkig staat er achter in het boek nog een handige verklarende woordenlijst. Eragon krijgt tijdens zijn reis steeds meer kennis en ervaring, dit heeft als voordeel dat je als lezer meegroeit met Eragon. Gaandeweg zul je als lezer dus ook steeds meer leren.

Eragon valt in het boek van het ene avontuur in het andere. Als lezer kun je het boek moeilijk wegleggen, je wilt toch nog even die pagina omslaan om te kijken wat er nu weer gebeurt. Daarnaast begint het avontuur ook betrekkelijk snel, waardoor je als lezer in zeer korte tijd geboeid raakt en blijft.

Paolini is nog een van de jongere fantasyschrijvers. Zo begon hij met het schrijven van Eragon op zijn vijftiende. Hieruit blijkt wel het grote talent dat Paolini bezit. Een debuut van zo’n hoge kwaliteit, dat beloofd wat voor alles wat hij nog zal schrijven! Gelukkig is het tweede deel van de Erfgoed-reeks al af, want als lezer wil je direct verder met de avonturen van Eragon en Saphira.

Beoordeling

Waardering Boekreviews
 
Waardering
 
 
 
 
 


 
Eind beoordeling
 
 
 
 
 


Waardering bezoekers
 
Waardering

 
Gemiddelde
 
 
 
 
 Gegevens van boek

BadgesBoekenreeks
Uitgever
Verschenen
Pagina

478

ISBN

9789022548288

1 Reacties

Klik hier om een reactie te plaatsen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.