Waargebeurd Ambo | Anthos September 2016

Elk moment leven we nog

Citaat

Neemt niet weg dat het een prachtig boek is wat je meeneemt in een oneerlijke strijd tegen kanker en in de liefde tussen een vader en zijn dochter.

In zijn debuut beschrijft Tom Malmquist wat er gebeurt nadat zijn vriendin Karin gediagnosticeerd wordt met acute leukemie. Ze is dan 33 weken zwanger. Wat er volgt is een hectische periode waarin dochter Livia met een keizersnede ter wereld komt maar Karin zelf overlijdt.

Tijdens de week in het ziekenhuis maakt Tom voortdurend aantekeningen “voor Karin,voor later’ om grip te kunnen houden op de situatie. Na de dood van Karin wisselen terugblikken op hun leven samen zich af met fragmenten over Toms pogingen om als kersverse vader een bestaan met Livia op te bouwen.

Elk moment leven we nog is een liefdesverhaal dat gaat over de dood en de duistere gevoelens van rouw die volgen; het verdriet, de boosheid, de verwarring, de angst. Maar het is ook een verhaal over de diepe liefde die blijft; over de kwetsbaarheid van het bestaan, de waarde van bijzondere momenten en de tijd die men samen heeft. Elk moment leven we nog is een onontkoombaar krachtig verhaal dat erin slaagt nergens larmoyant te worden.

Zodra het verhaal begint word je gelijk meegesleurd van de ene heftige gebeurtenis in de andere. De machteloosheid van Tom grijpt je bij de keel en laat je niet meer los. De meest absurde en traumatische gebeurtenissen volgen elkaar in een rap tempo op. Ik heb regelmatig hardop mijn onvrede geuit; “Dat meen je niet! Dat dit kan!”. Dat een mens zoveel ellende kan overkomen, en dan ook nog eens te maken krijgt met zoveel bureaucratie, dit raakte me echt.
In het begin van het boek gebruikt Tom veel medische termen, voor mij als verpleegkundige wel te volgen, maar dit zal ben ik bang niet voor iedereen zo zijn.

Na dit deel van het boek wisselen de momenten uit het heden en het verleden in zo’n rap tempo dat het af en toe lastig te volgen is. Je moet heel erg schakelen. Je bent aan het lezen hoe Tom en Livia hun leven samen proberen op te pakken, maar dan ineens ging het verhaal verder dat Tom en Karin elkaar net hebben ontmoet en vervolgens gaat het verder met het regelen van de crematie van Karin om vervolgens weer verder te lezen over de band die Tom met zijn vader heeft. Ik vond dit deel van het boek dan ook niet prettig om te lezen.
Maar dat neemt niet weg dat het een prachtig boek is wat je meeneemt in een oneerlijke strijd tegen kanker en in de liefde tussen een vader en zijn dochter. Want laten we eerlijk zijn, dit is de grootste nachtmerrie die iemand zich kan voorstellen!

Beoordeling

Waardering Boekreviews
 
Waardering
 
 
 
 
 


 
Eind beoordeling
 
 
 
 
 


Waardering bezoekers
 
Waardering

 
Gemiddelde
 
 
 
 
 Gegevens van boek

BadgesDebuut
Verschenen
Pagina

288

ISBN

9789026334887

Plaats een reactie

Klik hier om een reactie te plaatsen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.