Literatuur & Romans Stichting CPNB Maart 2014

Een mooie jonge vrouw

Een man van veertig begint een verhouding met een mooie jonge vrouw. Zij betekent een overwinning op de tijd, maar zijn ouderdom en verval kan hij er niet mee afwenden. In dit liefdesverhaal stelt Tommy Wieringa de vraag wat pijn is en of je kunt doordringen tot de pijn van een ander als je deze niet eerst zelf hebt gevoeld.

Een mooie jonge vrouw was het Boekenweekgeschenk van 2014 en al op voorhand werd er veel over geschreven. Niet heel gek, als je bedenkt dat Tommy Wieringa de auteur is van het geschenk. De verwachtingen waren dan ook hoog gespannen.

Zoals het een Boekenweekgeschenk betaamd, is het een dun boekje. Zou Wieringa een goed verhaal kunnen vertellen in nog geen honderd pagina’s? Na het lezen van het verhaal kan ik alleen maar beamen dat hem dit met verve gelukt is.

In het verhaal volgen we Edward die voor de vijftien jaar jongere Ruth valt. Al snel wordt hun relatie serieus en tegen alle verwachtingen in gaat het lange tijd goed en krijgen zij zelfs een kind. Edward is trots dat een eind twintiger een relatie met hem wil en hij blijkbaar interessant genoeg is voor de jongere garde. Al snel ontstaat bij hem echter de twijfel: maakt zijn vriendin Ruth hem juist jonger of lijkt zij juist ouder door Edward? Edward doet alles om de relatie te laten slagen, maar kan niet voorkomen dat zij steeds verder uit elkaar groeien.

Het uiteengroeien van het stel en de ondergang van hun relatie heeft Wieringa op boeiende wijze op papier weten te zetten. Niet alleen hun leeftijd speelt ze uiteindelijk parten, maar ook hun eigen normen en warden. Edward probeert zich zo goed als het kan aan te passen aan zijn vriendin, maar heeft niet door dat het hem alleen maar verder weg drijft. Hij gaat hierin zelfs zo ver dat hij tijdelijk uit zijn eigen huis vertrekt zodat hun kind minder huilt en enkele nachten door kan slapen. Dat dit het begin van het einde is realiseert hij zich dan nog niet.

Wieringa heeft in weinig bladzijden een ongelooflijk mooi maar tragisch verhaal weten te vertellen. De karakters komen echt tot leven en de twijfels van Edward worden goed verwoord.

Een echte Wieringa die bij elke liefhebber in de kast zou moeten staan. Als het Boekenweekgeschenk altijd van dit niveau is, ren ik voortaan elk jaar naar de boekhandel!

Beoordeling

Waardering Boekreviews
 
Waardering
 
 
 
 
 


 
Eind beoordeling
 
 
 
 
 


Waardering bezoekers
 
Waardering

 
Gemiddelde
 
 
 
 
 Gegevens van boek

Verschenen
Pagina

94

ISBN

9789059652347

Plaats een reactie

Klik hier om een reactie te plaatsen

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.