Literatuur & Romans Karakter Uitgevers Oktober 2011

Een boek boor Hanna

Citaat

Een prachtig verhaal van een rustig en op het eerst oog onopvallend Joods meisje in de periode voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het boek kent een duidelijke opbouw waar de situatie voor Joden in het algemeen en Hanna in het bijzonder steeds nijpender wordt met als climax het moment dat ze wordt opgepakt. In het eerste gedeelte was ik als lezer meer de aanschouwer, nadat ze is opgepakt onderga je als lezer de ellende.

April 1939. Het doel van de 14-jarige Hannelore is zo snel mogelijk met haar vriendinnen nazi-Duitsland te verruilen voor Palestina. Maar vanwege de Britse politiek om ht aantal kolonisten in het Beloofde Land beperkt te houden, krijgen ze slechts uitreisvisa naar Denemarken. Daar krijgt Hannelore een nieuwe, minder Duitse identiteit aangemeten als Hanna; maar wat gelukkig wel blijft, is de hechte band met haar Duitse vriendinnen. Dan vallen de Duitsers ook Denemarken binnen.

Een prachtig verhaal van een rustig en op het eerst oog onopvallend Joods meisje in de periode voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog. Tijdens het lezen ‘onderga’ je bijna het lot van Hanna. Je voelt hoe ondraaglijk de periode in het concentratiekamp Theresienstadt was. Een ware hel. Sommige passages ‘voelen’ afschuwelijk. Mensonterende situaties worden verteld terwijl je tijdens het lezen bedenkt dat er jammer genoeg geen zin overdreven is van de situatie.

Het boek kent een duidelijke opbouw waar de situatie voor Joden in het algemeen en Hanna in het bijzonder steeds nijpender wordt met als climax het moment dat ze wordt opgepakt. In het eerste gedeelte was ik als lezer meer de aanschouwer, nadat ze is opgepakt onderga je als lezer de ellende.

In het boek worden ook een aantal vriendinnen van Hanna beschreven. In de verschillende periodes maken zij deel uit van Hanna’s leven. Sommigen hebben de rol om Hanna te beschermen, anderen bieden Hanna een basisgevoel van ‘er niet alleen voor te staan’. Het Lot zorgt ervoor dat ze elkaar steeds tegenkomen.

De vriendinnen zijn erg belangrijk voor haar. Als er in 1945 eindelijk een eind komt aan de oorlog blijkt dat ze elkaar eigenlijk helemaal niet zo goed kennen. Eén van de vriendinnen van Hanna weet dit treffend te verwoorden: “we hebben niet samengeleefd, we hebben elkaar wederzijds bij het overleven geholpen”.

Overleven, dat was het. Het einde van het boek is wat vluchtig geschreven. In een paar pagina’s lees je wat er met Hanna na de oorlog gebeurt. Dit had wat mij betreft wat uitgebreider gemogen.

Beoordeling

Waardering Boekreviews
 
Waardering
 
 
 
 
 


 
Eind beoordeling
 
 
 
 
 


Waardering bezoekers
 
Waardering

 
Gemiddelde
 
 
 
 
 Gegevens van boek

Pagina

352

ISBN

9789045200835

Plaats een reactie

Klik hier om een reactie te plaatsen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.