Literatuur & Romans Karakter Uitgevers Maart 2013

Dwerg aan de winkel

Citaat

Vooral het begin van het boek is veelbelovend. Augustin leidt het verhaal in, op ontzettend humoristische wijze. Het verhaal zelf echter, het avontuur van de dames, is rommelig geschreven

Vier oudere vrouwen zitten samen in de gevangenis. Het is niet precies duidelijk waarvoor, maar wel dat ze zijn aangeklaagd voor een geweldsdelict. De vier kennen elkaar al heel lang, het zijn oude vriendinnen: Almut, Karlotta, Marlene en Suzanna. Om voor strafvermindering in aanmerking te komen moet een van hen met de psychiater gaan praten.

De keus valt op de depressieve, ketting rokende en aan slapeloosheid lijdende Almut, omdat zij voor dat doel de meest geschikte van het stel lijkt. Ze vertelt hierbij over het plan van het viertal: om nog een beetje te genieten van het leven na het pensioen hebben ze zich gevestigd in een verzorgingstehuis, terwijl ze daar eigenlijk nog niet thuishoren.

Het plan klinkt mooi, maar de praktijk blijkt een stuk minder rooskleurig. Als de vier eenmaal in het verzorgingstehuis zitten, worden ze geconfronteerd met onbekwame vrijwilligers, overspannen personeel, een corrupte directeur en een sadistische hoofdzuster. Het gazon van het tehuis wordt met meer liefde verzorgd dan de bewoners…

Het boek begint direct goed: Met veel humor beschrijft Augustin de gedachtenkronkels van ik-persoon Almut. Dat dit een verwarde vrouw is blijkt al snel. Gedachtes en herinneringen vliegen over en weer, de een nog verwarrender dan de ander. En dat is eigenlijk de strekking van het boek. Er wordt een fantastisch verhaal vertelt – vier gepensioneerde dames sluiten zichzelf uit luiheid op in een verzorgingshuis, zetten hier de boel op stelten, slaan door en vermoorden iemand- maar het is ontzettend chaotisch.

Jammer, want vooral het begin van het boek is veelbelovend. Augustin leidt het verhaal in, op ontzettend humoristische wijze. Het verhaal zelf echter, het avontuur van de dames, is rommelig geschreven. Als lezer raak je op meerdere punten de draad kwijt: want wat zijn nu de herinneringen van Almut en wat zijn haar fantasieën? Augustin heeft hierin een steek laten vallen, want het verhaal is absoluut de moeite van het vertellen waard.

Beoordeling

Waardering Boekreviews
 
Waardering
 
 
 
 
 


 
Eind beoordeling
 
 
 
 
 


Waardering bezoekers
 
Waardering

 
Gemiddelde
 
 
 
 
 Gegevens van boek

Pagina

336

ISBN

9789045202105

Plaats een reactie

Klik hier om een reactie te plaatsen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.