Literatuur & Romans De Geus Januari 2015

Dorst

Citaat

Uit alles blijkt dat moeder en dochter elkaars aanwezigheid verdragen, maar dat ze bang zijn om uit hun rol te vallen. Dit houdt de lezer op het puntje van zijn stoel.


Coco en haar moeder Elisabeth zien elkaar sporadisch en lopen elkaar op een dag bij toeval tegen het lijf. De moeder vertelt tussen neus en lippen door dat ze niet lang meer te leven heeft. Coco blijft in verwarring achter. Bij haar vriend en haar vader vindt ze geen steun. Coco zal het zelf met haar moeder moeten oplossen. En laten ze daar nu geen van beiden goed in zijn.

Dorst bevat het intrigerende verhaal over de relatie tussen Coco en haar moeder. De twee zijn jaren geleden uit elkaar gegroeid en hebben geen contact meer. Coco heeft inmiddels een vriend, maar die relatie loopt alles behalve van een leien dakje. In de relatie is het aantrekken en afstoten en Coco lijkt een stuk serieuzer te staan in de relatie dan haar vriend. Wanneer ze op een dag per toeval haar moeder tegenkomt op straat, veranderd alles. Haar moeder verteld Coco dat ze ziek is en niet lang meer te leven heeft. Zonder verdere afspraken gaan ze uit elkaar. Al snel blijkt Coco zich verantwoordelijk te voelen voor het welzijn van haar moeder en besluit ze, zo lang als dat nodig is, bij haar moeder in huis te gaan wonen.

Gerritsen heeft op boeiende wijze neergezet wat dit voor gevolgen heeft voor de relatie tussen Coco en haar moeder. Een kind die weer in haar ouderlijk huis komt wonen, allebei zoeken naar eigen ruimte. Allebei wetende dat ze eigenlijk liever ergens anders zouden zijn. Wat doet dat met de relatie en onderlinge band? Gerritsen heeft dit op meeslepende wijze beschreven. Ook komt de ex-man van haar moeder (en dus vader van Coco) regelmatig langs met zijn nieuwe vrouw. Deze onderlinge relaties zijn prachtig beschreven. Wat het doet met Coco haar moeder, maar ook met Coco en uiteindelijk de relatie met haar vriend.

Het verhaal bevat veel dialogen waardoor je in sneltreinvaart door het boek heen leest. Uit alles blijkt dat moeder en dochter elkaars aanwezigheid verdragen, maar dat ze bang zijn om uit hun rol te vallen. Dit houdt de lezer op het puntje van zijn stoel.

Het plot zit goed in elkaar en zet mij als lezer aan het denken. Over je eigen einde en hoe je dit vooral niet wilt. Een heftig en meeslepend verhaal over de moeizame relatie tussen moeder en dochter.

Dit boek telt mee voor de leesuitdaging Ik lees Nederlands 2015.

Beoordeling

Waardering Boekreviews
 
Waardering
 
 
 
 
 


 
Eind beoordeling
 
 
 
 
 


Waardering bezoekers
 
Waardering

 
Gemiddelde
 
 
 
 
 Gegevens van boek

Uitgever
Verschenen
Pagina

187

ISBN

9789044533521

Plaats een reactie

Klik hier om een reactie te plaatsen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.