Thriller & Spanning Arena Augustus 2008

Doof

Citaat

Het plot van het boek is weinig verrassend. Fans van dit type boeken weten al halverwege het boek wie de dader is. Het is een simpele optelsom en logisch nadenken waardoor er weinig verassing in het plot zit en het welbekende shockeffect uitblijft. Wel verwacht ik dat Siska Mulder, in de loop van de tijd, een groot auteur wordt op het Nederlandse thrillerfront.

Als de bekende televisiepresentator Oscar Stellendam de kans krijgt om een live-talkshow te presenteren, grijpt hij die met beide handen aan. Hij vlucht in het werk en probeert zo het trauma in het leven van hem en zijn vrouw te vergeten: de tragische dood van hun
zoontje Jimmy. Zijn vrouw Stella doet er juist alles aan om de herinnering aan Jimmy levend te houden, en langzaamaan raken ze steeds verder van elkaar verwijderd.

Het grote succes lijkt voor Oscar binnen handbereik, maar als hij door een onbekende wordt bedreigd, verandert zijn leven in een nachtmerrie. De stalker lijkt hem beter te kennen dan wie ook, waardoor Oscar op den duur niemand meer durft te vertrouwen.

Doof borduurt voort op het soort boeken van Esther Verhoef en Saskia Noort. Siska Mulder is de nieuwe ster aan het front en durft het aan een thriller te schrijven. Ze heeft ervoor gekozen om een zelfingenomen televisiepresentator, Oscar, als hoofdpersoon neer te zetten. Zij vriendin is doof en door een ongelukkige samenloop van omstandigheden is hun zoontje Jimmy om het leven gekomen. Sindsdien stort Oscar zich op zijn werk en gaat het bergafwaarts met zijn relatie met Stella. Als de charmante, maar keiharde tante, Jan Vossebelt op de redactie komt werken wordt het leven nog moeilijker voor Oscar.

Helaas heeft Siska Mulder ervoor gekozen om een arrogante en zelfingenomen televisiepresentator als hoofdpersoon te kiezen. Al snel komt hij te zelfingenomen voor. Het ligt vooral niet aan hem, maar steeds door de samenloop van omstandigheden. Hij kan zich maar moeilijk in andere personen verplaatsen en denkt daarom vooral aan zichzelf. Hier heeft Siska Mulder wel een punt laten liggen. Ik begrijp dat een presentator een interessant karakter kan zijn, maar Oscar is zo vol van zichzelf, dat je op geen enkel punt in het verhaal medelijden met hem hebt of compassie voor hem voelt. Wat hem overkomt weet mij als lezer niet te raken.

Het plot van het boek is weinig verrassend. Fans van dit type boeken weten al halverwege het boek wie de dader is. Het is een simpele optelsom en logisch nadenken waardoor er weinig verassing in het plot zit en het welbekende shockeffect uitblijft.

Ondanks dat is Doof een redelijk geslaagde thriller. Het leest prima weg en er gebeurd genoeg in het verhaal, al wordt het nergens echt spannend. Wel verwacht ik dat Siska Mulder, in de loop van de tijd, een groot auteur wordt op het Nederlandse thrillerfront.

Beoordeling

Waardering Boekreviews
 
Waardering
 
 
 
 
 


 
Eind beoordeling
 
 
 
 
 


Waardering bezoekers
 
Waardering

 
Gemiddelde
 
 
 
 
 Gegevens van boek

Uitgever
Verschenen
Pagina

320

ISBN

9789069748696

Plaats een reactie

Klik hier om een reactie te plaatsen

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.