Literatuur & Romans Uitgeverij Lannoo Groep Oktober 2014

De zwaartekracht van vogels

Citaat

Tragische gebeurtenissen zijn haast poëtisch beschreven en raken de lezer tot diep in het hart. Dit is vooral te zeggen voor de twee personages, door wiens ogen je het verhaal beleeft.

Jarenlang waren de zusjes Alice en Natalie Kessler erg close. Maar wanneer zij beiden ouder worden en zich ontwikkelen tot haast onhandelbare pubers, groeien deze twee zussen uit elkaar. Natalie is de koppige en manipulatieve van het stel en Alice is juist een dromer die verknocht is aan boeken en vogels. Wanneer zij met hun familie de zomer aan het meer doorbrengen, valt Alice voor de jonge schilder Thomas Bayber. Maar aan het eind van deze zomer zullen hun levens ruw uit elkaar worden gerukt..

Nu, tientallen jaren later, onthult Thomas Bayber nooit eerder vertoonde werken, waaronder het schilderij dat hij maakte van de zusjes Kessler. Bayber is op dat moment een wereldberoemde, maar teruggetrokken schilder. Hij vraagt Dennis Finch en Stephen Jameson om het schilderij te verkopen. Een ingewikkelde taak, wat Bayber wil eerst de twee zussen lokaliseren, maar zij lijken van de aardbodem te zijn verdwenen..

Soms heb je weleens van die boeken waarvan je al helemaal weet hoe ze gaan verlopen. De Zwaartekracht van Vogels is juist totaal het tegenovergestelde: zelfs na het lezen van een aantal hoofdstukken is het nog onduidelijk welke richting de schrijfster met het verhaal op gaat en moet je echt op gang komen voordat het verhaal je in z’n greep heeft. Dit is een bijzonder aspect van dit boek. Waar gaat het nu eigenlijk over en wat is het nut van de informatie die de Tracy Guzeman in de eerste paar hoofdstukken vertelt?

Het hele boek blijft vaag; tergend langzaam passen er steeds meer puzzelstukjes in elkaar en dit zorgt dan wel voor een bevredigende ontknoping van het boek. Toch moet je houden van dit vage, samenhangende schrijfstijl, want dit kan er ook voor zorgen dat je als lezer afhaakt.
Het boek kent geen structuur en het verhaal wordt in het wilde weg vertelt, daardoor is het af en toe lastig te volgen. Dit komt, onder andere, door onaangekondigde tijdsprongen en ook de personages die wel wat beter hadden kunnen worden uitgewerkt.

Tragische gebeurtenissen zijn haast poëtisch beschreven en raken de lezer tot diep in het hart. Dit is vooral te zeggen voor de twee personages, door wiens ogen je het verhaal beleeft. De overige personages bewonder je als buitenstaander door de visie van anderen. Dit maakt het lastig om je je te kunnen identificeren met deze overige personen.

Al met al is De Zwaartekracht van Vogels een verhaal dat wat traag op gang komt, een poëtische schrijfstijl kent waarvan je echt moet houden en het blijft de lezer uitdagen met kleine stukjes informatie toch door te lezen: Het boek is een mysterie, met een grootse ontknoping aan het eind.

Beoordeling

Waardering Boekreviews
 
Waardering
 
 
 
 
 


 
Eind beoordeling
 
 
 
 
 


Waardering bezoekers
 
Waardering

 
Gemiddelde
 
 
 
 
 Gegevens van boek

BadgesDebuut
Pagina

368

ISBN

9789401420457

Plaats een reactie

Klik hier om een reactie te plaatsen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.