Thriller & Spanning Luitingh Sijthoff Augustus 2015

De vrouw die niet opgaf

Citaat

Helaas is het murder mystery nauwelijks een mystery. Als lezer weet je al gauw van wie het gevonden lichaam is en snel daarna besef je wie de moordenaar is.

Boven in een oud gebouw midden in Edinburgh, verborgen in een torentje wordt een skelet gevonden. Karen Pirie, rechercheur cold cases gaat aan de slag; om wie gaat het, en hoe komt het skelet daar?
Als het onderzoek in een stroomversnelling raakt, reist Karen naar Kroatië, naar een dorpje dat getekend is door angst en bloedvergieten ten tijde van de Balkanoorlogen. Ze ontdekt vreselijke geheimen uit het verleden. Ondertussen neemt in het heden een wraakzuchtig persoon het recht in eigen hand…

De vrouw die niet opgaf is een nieuw deel met Karen Pirie in de hoofdrol. Deze sympathieke detective deed haar intrede in Duister Domein, een geslaagde ‘cold case’ thriller. Ik keek dan ook uit naar dit deel. Helaas liep het op een teleurstelling uit.

In het boek volgen we afwisselend Karen op zoek naar informatie over het lichaam dat is gevonden, en Maggie Blake, een hoogleraar die in Kroatië was, ten tijde van de Balkanoorlogen. Maggie is bezig een boek te schrijven over deze tijd en door middel van flashbacks krijg je als lezer een idee van hoe het eraan toe ging in die tijd. Dit zijn gelijk de meest interessante delen van het boek. Een groot conflict, ernstige oorlogsmisdaden en een constante dreiging. Helaas zijn deze stukken steeds maar kort en blijft McDermid erg aan de oppervlakte. Ze gebruikt de Balkanoorlogen als achtergrond van haar murder mystery en gaat nergens de diepte in.

Helaas is het murder mystery nauwelijks een mystery. Als lezer weet je al gauw van wie het gevonden lichaam is en snel daarna besef je wie de moordenaar is. Deels omdat het boek vrij weinig personages bevat waar je de dader uit kunt kiezen. Het frustrerend om, voor de detective zelf, al te weten wie het gedaan heeft. Karen lijkt hierdoor voortdurend in het duister te tasten. Als lezer had ik de neiging te schreeuwen wie de dader was. Als ze dan eindelijk de eindjes aan elkaar knoopt, is de uiteindelijke confrontatie lauw en afgeraffeld.

Tel hierbij wat heftige belevenissen in het leven van Karen op, die nauwelijks invloed hebben op haar karakter, of het verhaal. Een conflict binnen het internationaal gerechtshof, wat weinig toevoegd aan het verhaal als geheel en enkele ‘forgetable’ personages en je komt tot een weinig spannende thriller.
Zoals al haar boeken leest ook De vrouw die niet opgaf makkelijk weg, maar spannend wordt het nooit. Jammer, McDermid kan beter.

Beoordeling

Waardering Boekreviews
 
Waardering
 
 
 
 
 


 
Eind beoordeling
 
 
 
 
 


Waardering bezoekers
 
Waardering

 
Gemiddelde
 
 
 
 
 Gegevens van boek

Pagina

352

ISBN

9789024568420

Plaats een reactie

Klik hier om een reactie te plaatsen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.