Jeugd Karakter Uitgevers Oktober 2013

De test

Citaat

Charbonneau heeft haar personages psychologisch gezien goed uitgewerkt en de testen die alle leerlingen moeten ondergaan zijn zowel gruwelijk en wreed als erg knap bedacht.

De jonge, ambitieuze Cia Vale is tot haar vreugde een van de uitverkorenen om deel te nemen aan de Test: een jaarlijks terugkerend evenement waarvoor alleen de allerbeste studenten uit de kolonien van het Verenigd Gemenebest geselecteerd worden. Zij die slagen hebben de wereld aan hun voeten liggen en zullen klaargestoomd worden tot toekomstige leiders van hun land.

Vol goede moed, maar met waarschuwingen van haar vader in haar achterhoofd, vertrekt Cia naar de hoofdstad, waar de Test zal plaatsvinden. Als blijkt dat de inhoud van de diverse beproevingen niet alleen geestelijk, maar ook fysiek het uiterste van de kandidaten vraagt, ontstaat er een onderlinge strijd tussen de deelnemers. Cia komt al snel tot de ontdekking dat ze op zichzelf aangewezen is, maar door haar intuitie te volgen en intelligentie en durf te tonen komt ze steeds een testronde verder, terwijl haar medekandidaten stuk voor stuk het toneel moeten verlaten, levend of dood…

Heeft Cia het in zich om ook de allerlaatste horde te nemen? Kan ze overleven in het speelveld van de vierde ronde: het verwoeste en vervuilde land dat ooit Amerika was, en lukt het haar om op tijd de hoofdstad te bereiken? En kan ze de mensen die het dichtst bij haar staan wel echt vertrouwen, of is niets wat het lijkt?

De test lijkt weliswaar heel veel op de trilogie van De Hongerspelen, maar is toch ook weer totaal anders. De apocalyptische wereld waarin Cia en haar vrienden wonen is namelijk erg ecologisch. Groen leven, groen doen en groen denken staan centraal in ieders leven, en verspilling, verwaarlozing of vervuiling worden zwaar bestraft. Jongeren worden aangemoedigd om dingen uit te vinden die de wereld een stuk groener, zuiniger en ecologischer maken. De meest getalenteerde kinderen worden uitgenodigd om De Test af te leggen. Ieder die deze test heeft gehaald, wordt benijd en is zelf ook enkel trots op zijn of haar prestatie. Behalve de vader van Cia. Hij herinnert zich gruwelijke situaties van zijn deelname aan de Test.

Wat dit inhoudt, wordt voor Cia pas duidelijk als ze zelf wordt uitverkoren om deel te nemen aan de Test. Het blijkt een keiharde strijd om leven en dood die het leven kost aan menig student. Niemand blijkt te vertrouwen en Cia is op zichzelf aangewezen. Charbonneau heeft een gewaagde trilogie geschreven, want de vergelijkingen met De Hongerspelen zijn niet van de hand. Toch is het een trilogie die absoluut de moeite waard is om te lezen. De test is een stuk geloofwaardiger qua toekomstbeeld, en ecologisch denken is natuurlijk helemaal anno nu. Bovendien zijn de onderlinge relaties goed uitgewerkt. Charbonneau heeft haar personages psychologisch gezien goed uitgewerkt en de testen die alle leerlingen moeten ondergaan zijn zowel gruwelijk en wreed als erg knap bedacht.

Ben je klaar met De Hongerspelen en ben je erg benieuwd naar een vergelijkbare reeks die andere aspecten belicht en minstens zo spannend en onderhoudend is? Begin dan vooral in Charbonneaus trilogie. Het zal je omver blazen.

Beoordeling

Waardering Boekreviews
 
Waardering
 
 
 
 
 


 
Eind beoordeling
 
 
 
 
 


Waardering bezoekers
 
Waardering

 
Gemiddelde
 
 
 
 
 Gegevens van boek

BadgesBoekenreeks
Pagina

320

ISBN

9789045207933

Plaats een reactie

Klik hier om een reactie te plaatsen

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.