Science Fiction & Fantasy Mynx Maart 2008

De terugkeer van de Orks

Citaat

Met name het begin van het boek was erg doorbijten. De tweede helft van het boek is wat spannender en er zijn minder flauwe grappen. Balbok en Rammar maken dan een hoognodige karakterverandering door en er komt wat meer vaart in.

De ork-broers Balbok en Rammer overleven als enigen een aanval van de kobolden, maar vergeten het hoofd van hun commandant mee terug te nemen naar de stam, zoals traditie vereist. Prompt worden ze op een zelfmoordmissie gestuurd: ze hebben een maand de tijd om de schedel te heroveren op de kobolden. Al snel worden ze vergezeld door de magiër Rurak, die zijn hulp aanbiedt in ruil voor een klusje dat ze moeten klaren in de elfenstad Shakara. En zo begint het grote avontuur van Balbok en Rammar.

Twee orks die op een queeste gaan om de schedel van hun hoofdman te heroveren. Een mooi concept voor een fantasy boek. Orks worden vaak afgeschilderd als de domme vijandige monsters, maar er zijn niet veel boeken met hen in de hoofdrol. De afgelopen drie jaar zien we meer en meer boeken met orks in de hoofdrol. Helaas is het boek van Peinkofer een van de mindere.

Het grootste probleem ligt bij Balbok en Rammar. Samen vormen ze een soort Laurel en Hardy. Met Balbok als de dikke slimme laffe ork, wiens plannen allemaal in de war lopen en Rammar als de domme dappere ork, die als een hondje achter Balbok aan loopt, en alles doet wat hij zegt. Dit staat garant voor een hoop flauwe grappen en voorspelbare situaties. Daarbij vertelt het boek tot vervelens toe dat orks van vieze lelijke dingen houden, in plaats van mooie. Elfensteden kunnen ze niet waarderen, modderpoelen wel. Luxe gerechten houden ze niet van, wel van insectenprut en andere smerige kooksels. Als je voor de tiende keer weer zo’n verwijzing leest wordt het gauw saai. Daarnaast zijn de grappen van een niveau wat zeker niet zou misstaan in een kinderboek, maar dat is niet de doelgroep waar Peinkofer zich op richt. De rest van karakters zijn ook weinig interessant, ze blijven steken in stereotypen. Enige uitzondering is een ijsvolk die in barbaren kunnen veranderen. Helaas spelen zij maar een kleine korte rol.

Met name het begin van het boek was erg doorbijten. De tweede helft van het boek is wat spannender en er zijn minder flauwe grappen. Balbok en Rammar maken dan een hoognodige karakterverandering door en er komt wat meer vaart in. Het einde van boek was weinig onverwachts, maar wel spannend. Helaas was dit te weinig om dit boek nog te kunnen redden.

Beoordeling

Waardering Boekreviews
 
Waardering
 
 
 
 
 


 
Eind beoordeling
 
 
 
 
 


Waardering bezoekers
 
Waardering

 
Gemiddelde
 
 
 
 
 Gegevens van boek

Uitgever
Verschenen
Pagina

446

ISBN

9789022549469

Plaats een reactie

Klik hier om een reactie te plaatsen

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.