Literatuur & Romans De Geus Augustus 2016

De stalkster

Citaat

Het verhaal kan soms wat oppervlakkig overkomen. Enkele gebeurtenissen worden maar kor aangestipt en bevatten niet altijd de nodige diepgang.

Orpheus mocht zijn gestorven vrouw Eurydice uit de onderwereld wegvoeren, terug naar het leven, op voorwaarde dat hij tijdens die tocht niet over zijn schouder naar haar zou omkijken. Hij kon de verleiding niet weerstaan – en verloor haar voor eeuwig.
Dat is de mythe. Maar is het in onze werkelijkheid bij hoge uitzondering ook mogelijk om een gestorven geliefde uit de dood terug te halen? Elsemijn is, op het krankzinnige af, ontroostbaar na de moord op haar grote liefde Binck. Dat hij orgaandonor blijkt, en zijn nog warme lichaam wordt ‘leeggeroofd’, brengt Elsemijn op een wanhopig idee. Zij heeft namelijk in haar rouw maar één doel: een laatste keer de hartenklop van Binck voelen. De realisering van haar plan is ingewikkeld en grenst aan het onmogelijke – maar haar verlangen is te overweldigend om de hartverscheurende poging niet te wagen.

Dit is het tweede boek dat ik lees van Rotenstreich. Verloren mensen wist bij zeker te bekoren en zodoende was ik benieuwd naar De stalkster.
Wat meteen opvalt is dat ook dit boek is opgebouwd uit korte en bondige zinnen en dat Rotenstreich over een zeer prettige schrijfstijl beschikt.

Het verhaal kan soms wat oppervlakkig overkomen. Enkele gebeurtenissen worden maar kor aangestipt en bevatten niet altijd de nodige diepgang. Je merkt echter al snel dat het vooral gaat om de onderliggende gevoelens en die weet de auteur als geen ander bloot te leggen. Hoewel het boek officieel een roman is, leest het op sommige momenten als een spannende thriller. Je weet dat Binck iets verborgen hield, maar wat? Elsemijn huurt een privédetective in om hierachter te kome. Hoe hij tot bepaalde ontdekkingen komt wordt niet uit de doeken gedaan, maar dat doet wonderbaarlijk genoeg geen afbreuk aan het verhaal.

Het thema orgaandonatie is natuurlijk actueel en maatschappelijk. De acties die Elsemijn hier opvolgend uitvoert zijn vreemd maar in haar situatie wel zeer begrijpelijk. Het blijft een ethisch dilemma dat ook de lezer aan het denken zal zetten wat wel en niet kan.

Het enige wat ik mis in dit verhaal, is wat maakt dat Elsemijn op deze manier reageert. Waar komt haar ongebruikelijke reactie vandaan? Wat heeft de relatie met haar schoonfamilie gevormd? Als Rotenstreich dit uit de doeken had gedaan, had ik het boek zeker 5 sterren gegeven.

Beoordeling

Waardering Boekreviews
 
Waardering
 
 
 
 
 


 
Eind beoordeling
 
 
 
 
 


Waardering bezoekers
 
Waardering

 
Gemiddelde
 
 
 
 
 Gegevens van boek

Uitgever
Verschenen
Pagina

277

ISBN

9789044534269

Plaats een reactie

Klik hier om een reactie te plaatsen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.