Literatuur & Romans De Geus Maart 2014

De Nederlandse bruid

Citaat

Het boek leest als een trein. Dat komt mede doordat de schrijfster veel verstand heeft van de Turkse geschiedenis en cultuur. Het laat zien hoe de twee, met elk een totaal verschillend achtergrond, obstakel na obstakel proberen te overwinnen.

Dan is het ineens zover. Gisteren stond ze nog met haar ouders en Lisa op de top van de Nemrutberg, waar twee millennia geleden Antiochus I, vorst van het rijk der Kammagenen, reusachtige beelden heeft laten uithouwen van hemzelf en de goden. ‘De voorouders van mijn schoonfamilie’, had ze verkondigd in de hoop haar moeder te plezieren. 

De Nederlandse Emma komt door haar huwelijk met Serheng in het ruige Oost-Turkije terecht. Hij moet zijn vader opvolgen als leider van de familieclan. Emma en Serheng lopen over van idealisme, maar hun pogingen op verandering stuiten op weerstand. Achter hun rug blijkt een machtsstrijd toe woeden die verder gaat dan ze vermoeden.

Emma is een afgestudeerd archeologe en Serhang een landbouwkundige. Ze leren elkaar in Istanboel kennen, worden verliefd en trouwen. Iets waar haar ouders het niet helemaal mee eens zijn. Ze gaan met haar mee naar Turkije en ontmoeten daar de ouders van Serheng. Een moeizame kennismaking. Een teken voor de ouders om Emma duidelijk te maken dat ze beter weer mee terug naar huis kan komen. Emma en Serheng zijn zo verliefd en trouwen kort daarna. Het plan is om te settelen in de geboortestreek van Serheng, de provincie Adiyaman. Een gebied waar veel Koerden wonen.

Emma en Serheng hebben grootse plannen voor de regio. De familie bezit veel grond en daar kan Serheng wel wat mee. Hij laat machines en zaden uit Nederland komen. Allemaal om het land mee te kunnen bewerken. Maar het gaat allemaal niet zo makkelijk als gedacht. De grond is niet zo bewerkelijk, de boeren zijn arm, kinderen gaan niet naar school en de vorige lerares is vermoord. Emma wil zich verdiepen in het schietincident, maar stuit op veel tegenstand van de vrouwen in het dorp. Ook Serheng heeft genoeg van haar vragen hierover. Hij heeft wel andere dingen aan zijn hoofd, namelijk een balans vinden tussen werk, familie, vijanden en Emma.

Het boek leest als een trein. Dat komt mede doordat de schrijfster veel verstand heeft van de Turkse geschiedenis en cultuur. Het laat zien hoe de twee, met elk een totaal verschillend achtergrond, obstakel na obstakel proberen te overwinnen. Een huwelijk tussen twee verschillende culturen kan toch nooit goed gaan?, is de vraag die heerst.

Beoordeling

Waardering Boekreviews
 
Waardering
 
 
 
 
 


 
Eind beoordeling
 
 
 
 
 


Waardering bezoekers
 
Waardering

 
Gemiddelde
 
 
 
 
 Gegevens van boek

Uitgever
Verschenen
Pagina

284

ISBN

9789044532173

Plaats een reactie

Klik hier om een reactie te plaatsen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.