Literatuur & Romans Nijgh & Van Ditmar Mei 2012

De man zonder ziekte

Citaat

Vol ongeloof klap ik het boek dicht. Om meteen in mijn boekenkast te kijken welke titels ik van Grunberg nog mis en een loopje naar de boekhandel te maken. Bij mij staat Grunberg op eenzame hoogte.

In De man zonder ziekte reist een jonge Zwitserse architect af naar Bagdad om een nieuw operagebouw te ontwerpen. Een man die ervan overtuigd is dat een architect het leven van de mens mooier en makkelijk kan maken.

In De man zonder ziekte staat hoofdpersoon Samarendra Ambani centraal, meestal Sam genoemd. Hij is een Zwitser van Indiase afkomst. Hij is architect en samen met een compagnon een eigen architectenbureau begonnen. Zijn vader is overleden en hij woont samen bij zijn moeder en zwaar gehandicapte zus. Sinds kort heeft hij ook een vriendin.

Wanneer Samarendra meedoet aan een wedstrijd voor architecten neemt zijn leven een andere wending dan gedacht. Hij is één van de winnaars en moet naar Irak om een operagebouw te ontwerpen. Hij wordt voor spion aangezien, gevangen genomen en keert gedesillusioneerd en enigszins getraumatiseerd terug naar Nederland. Tot hij en zijn compagnon gevraagd worden een bibliotheek met ondergrondse bunker te bouwen in Dubai. Sam wil zich niet laten kennen en dringt aan dat hij naar het Midden-Oosten gaat. Door een noodlottige samenloop van omstandigheden komt hij in de gevangenis terecht. Al snel wordt duidelijk dat het rechtssysteem in Dubai anders werkt dan in het Westen…

Grunberg heeft werkelijk een ongekende roman geschreven, magistraal. Zijn beste werk tot nu toe. Met weinig woorden weet hij een beklemmende sfeer neer te zetten. Hij weet het zo te brengen dat de lezer blijft hopen op een bepaald einde, maar schroomt er vervolgens niet voor om pijnlijke keuzes te maken. De gebeurtenissen zijn ondergeschikt aan het verhaal. Centraal staat Sam en hoe hij met de gebeurtenissen omgaat en tegen het leven en zijn beroep aankijkt. Ook nu heeft Grunberg een enigszins absurd personage weten te scheppen, maar wel iemand die je respecteert en in je hart sluit.

Vol ongeloof klap ik het boek dicht. Om meteen in mijn boekenkast te kijken welke titels ik van Grunberg nog mis en een loopje naar de boekhandel te maken. Bij mij staat Grunberg op eenzame hoogte.

Beoordeling

Waardering Boekreviews
 
Waardering
 
 
 
 
 


 
Eind beoordeling
 
 
 
 
 


Waardering bezoekers
 
Waardering

 
Gemiddelde
 
 
 
 
 Gegevens van boek

BadgesLeestip
Verschenen
Pagina

223

ISBN

9789038894836

Plaats een reactie

Klik hier om een reactie te plaatsen

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.