Literatuur & Romans A.W. Bruna Mei 2014

De laatste vluchtelinge

Citaat

Een roman die niet ontroerd en oppervlakkig blijft op punten waar veel te halen viel.

De jonge Engelse quaker Honor Bright emigreert met haar zus Grace naar Ohio in de hoop daar een nieuw leven te kunnen opbouwen. Maar de zaken lopen anders dan gedacht en Honor komt er al gauw achter dat negentiende-eeuws Amerika een onzekere en harde plek is om te wonen. De mensen zijn direct en ongevoelig, het landschap ruig en gevaarlijk, en het land is verdeeld door slavernij: legaal in de zuidelijke staten, maar in de noordelijke staten is men er fel op tegen. Wanneer er op een dag een gevluchte slaaf aankomt bij de boerderij van haar nieuwe familie, komt Honor voor de keuze te staan of ze zal helpen of niet. De quakergemeenschap waar ze deel van uitmaakt keurt slavernij weliswaar af, maar zal ze door hen gesteund worden als ze de wet overtreedt? Langzaam maar zeker raakt Honor steeds meer betrokken bij de activiteiten van de Underground Railroad, een netwerk van mensen die weggelopen slaven helpen hun vrijheid terug te krijgen. Wanneer ze bevriend raakt met twee bijzondere vrouwen, leert ze pas echt wat verzet kan bereiken.

Honor is een op en top braaf Engels meisje, keurig opgevoed in een lieflijke omgeving en een zorgende familie. Het is dan ook zeer  ongeloofwaardig dat ze door een verbroken liefde meteen de sprong maakt om naar Amerika te emigreren en daar ook blijft, terwijl haar zus Grace overlijdt tijdens de reis. Honor neemt grote sprongen in haar leven tot volwassen vrouw. Ze oogt sterker dan ze in eerste instantie lijkt. Honor weet zich te redden met de middelen die ze heeft. Als ze haar verloofde leert kennen wordt ze opgenomen op de boerderij. Honor komt erachter dat het leven hard en zwaar is en wordt verscheurd door de gevluchte slaven die langs de boerderij komen voor hulp.

Chevalier kennen we van de prachtige historische romans zoals Meisje met de parel. Wederom schuwt Chevalier de geschiedenis niet en waant ze ons in de wereld van de slavernij. Toch blijft het verhaal op sommige vlakken zeer oppervlakkig. Er wordt weinig achtergrond informatie gegeven over de Underground Railroad, dit is een gemiste kans. Juist omdat dit zo duidelijk vermeld wordt op de achterflap van het boek. Daarentegen wordt wel veer uit de doeken gedaan over de quakergemeenschap.

Chevalier had met De laatste vluchtelinge hoge verwachtingen bij mij opgewekt, maar helaas maakt ze deze niet waar. Een roman die niet ontroerd en oppervlakkig blijft op punten waar veel te halen viel. Maar met Belle Milles, de hoedenmaakster, maakt Chevalier het een beetje goed. Al met al een prima roman, maar de kwaliteiten die we kennen van Chevalier komen zeer zeker niet tot hun recht. Zonde.

Beoordeling

Waardering Boekreviews
 
Waardering
 
 
 
 
 


 
Eind beoordeling
 
 
 
 
 


Waardering bezoekers
 
Waardering

 
Gemiddelde
 
 
 
 
 Gegevens van boek

Uitgever
Verschenen
Pagina

336

ISBN

9789022960370

Plaats een reactie

Klik hier om een reactie te plaatsen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.