Literatuur & Romans De Geus Maart 2015

De kamers

Citaat

Het is fascinerend om te lezen hoe drie karakters de wereld beleven waar zij zelf deel van uitmaken. Een geslaagd debuut!

‘Ik word deze vloer. Ik word deze kamer. En als de man dan terugkomt, vreet ik hem op. Ik vermaal hem en verteer hem, en dan wordt hij net als ik een deel van dit alles. We zullen deze kamer zijn, en daarna een gebouw, en daarna deze stad. We zullen vanuit hier langzaam maar zeker de hele wereld worden.’

Televisiepresentator Aram is ontslagen nadat hij in zijn programma een kind per ongeluk ernstig heeft verwond. Hij zit al maanden thuis, is tot niets in staat. Zelfs het vertrek van zijn vriendin, een succesvol rechercheur, ondergaat hij gelaten. Dan stuit hij op een van haar dossiers over de verdwijning van een meisje. De naam van een verdachte schokt Aram. Het is de jeugdvriend die door hem ooit in de steek is gelaten.

Nadat Aram al enige tijd thuis zit, verlaat Liz hem. Het is niet meer zoals vroeger. Ze gaan uit elkaar. Aram gaat eindelijk in therapie, iets wat Liz lang van hem verlangde. Op een avond komen ze elkaar in de kroeg tegen en belanden daarna bij Liz thuis in bed. ’s Avonds komt Aram ‘per ongeluk’ in haar werkkamer terecht en zijn oog valt op het recente onderzoek naar het vermiste meisje Pandora de Jager. Maar tot zijn ongeloof ziet hij nog een andere naam: Bo Flinterman. Bo, zijn oud-klasgenoot. Aram gaat op eigen onderzoek uit. Bo was namelijk altijd al een ‘rare’. Via een huisgenoot van Bo, Femke, probeert Aram achter informatie te komen. Hij is er zeker van dat Bo achter de verdwijning van Pandora zit. Hij probeert zelf Liz hiervan te overtuigen, maar Liz wimpelt hem af. Pandora kan al vanaf haar geboorte niet praten. Ze heeft een kamer in haar hoofd waarin ze alle woorden en zinnen ‘opslaat’. Bo heeft ook een kamer in zijn hoofd, waarin hij de gedachtes van mensen kan horen. Zo hoort hij ook Pandora en haar schreeuw naar hulp.

Het verhaal leest als een trein. De korte hoofdstukken zorgen ervoor dat je nieuwsgierig blijft naar wat er komen gaat. Het boek bestaat uit drie delen, het eerste deel gaat over het leven van Aram en Liz samen. In het tweede deel komt er meer van Bo en Pandora aan het licht, en tot slot deel drie, waarin de ontknoping volgt.

De kamers is het romandebuut van Lucas de Waard. De Waard presenteert je de veelzijdigheid van de werking van de hersens. Wat voor mij normaal is, hoeft voor jou niet zo te zijn. Het is fascinerend om te lezen hoe drie karakters de wereld beleven waar zij zelf deel van uitmaken. Een geslaagd debuut!

Beoordeling

Waardering Boekreviews
 
Waardering
 
 
 
 
 


 
Eind beoordeling
 
 
 
 
 


Waardering bezoekers
 
Waardering

 
Gemiddelde
 
 
 
 
 Gegevens van boek

BadgesDebuut
Uitgever
Verschenen
Pagina

285

ISBN

9789044534733

Plaats een reactie

Klik hier om een reactie te plaatsen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.