Literatuur & Romans Signatuur Februari 2014

De kamer

Citaat

Ondanks dat het verhaal over een kamer gaat, komen er gedurende het boek veel vragen in je op als lezer. Knap dat Jonas Karlsson een verhaal kan schrijven over één kamer en dit zo boeiend doet.

De eerste keer dat ik de kamer binnenging, draaide ik me vrijwel meteen weer om. Ik moest eigenlijk naar het toilet, maar ik nam de verkeerde deur. Een vleug bedompte lucht sloeg me tegemoet toen ik de deur opendeed, maar ik kan me niet herinneren dat ik daar bijzondere aandacht aan schonk. Het was me nog niet opgevallen dat er in dat gangetje bij de lift nog iets anders was dan de toiletten. O, dacht ik. Een kamertje.Ik deed de deur open en dicht. Meer niet.

Het verhaal is geschreven vanuit hoofdpersoon Björn die gaat werken bij de Instantie. Hij schetst dat hij bij deze baan een beginneling is ten opzichte van zijn vorige baan waarin hij gewend was om één van de leidinggevenden te zijn.

Ik was geen chef, zelfs geen hoger geplaatste, maar wel iemand die anderen soms kon terechtwijzen.

Deze rol wilt hij ook bij de Instantie vervullen. Hij doet er alles aan om dit voor elkaar te krijgen en bedenkt allerlei manieren om uiteindelijk te laten zien wat hij kan met als leidende draad in het verhaal ‘de kamer’. Hij probeert zijn leidinggevende Karl op een bepaalde manier aan zich te binden zodat hij zijn kant kiest en inziet dat Björn deze functie kan vervullen. Hierdoor komt Karl in een lastige positie terecht.

Als het schikt, zou ik graag een paar punten van orde willen bespreken, zei ik een paar dagen later tegen Karl in zijn kantoor.

Björn heeft een bepaalde zienswijze over de kamer in het gebouw en dit heeft effect op zijn omgeving en vooral op zijn collega’s, die zijn gedrag vreemd vinden, maar Björn heeft daar zijn eigen ideeën over. Is er iets met zijn ‘waarheid’ aan de hand of zien de collega’s iets niet?

Hij is geschift. Dat moet je toch toegevenzei een knul die,geloof ik ,Robert heette.

Briljant hoe de situaties die zich voordoen op kantoor zodanig beschreven zijn, dat je ze voor je ziet en herkent. De details die de auteur beschrijft over de personages zijn beeldend en soms ook grappig. Je voelt het verschil in belevingswereld en het onbegrip tussen Björn en zijn collega’s.
Ik had empathie voor Björn, maar voelde ook zijn eenzaamheid. Ondanks dat het verhaal over een kamer gaat, komen er gedurende het boek veel vragen in je op als lezer.

Het boek leest makkelijk door de prettige en vlotte schrijfstijl, maar ook de korte hoofdstukken werken hieraan mee. Het boek heeft ook tekeningen en dat is een prettige bijkomstigheid.

Knap dat Jonas Karlsson een verhaal kan schrijven over één kamer en dit zo boeiend doet, dat je wilt weten hoe het verder gaat en of het plan van Björn lukt….

Beoordeling

Waardering Boekreviews
 
Waardering
 
 
 
 
 


 
Eind beoordeling
 
 
 
 
 


Waardering bezoekers
 
Waardering

 
Gemiddelde
 
 
 
 
 Gegevens van boek

BadgesLeestip
Uitgever
Verschenen
Pagina

128

ISBN

9789056724962

Plaats een reactie

Klik hier om een reactie te plaatsen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.