Science Fiction & Fantasy Mynx Juni 2006

De jaden troon

Citaat

Iedereen die deel één van deze serie met veel plezier heeft gelezen, kan ik dit tweede deel ook van harte aanraden. Deel twee staat garant voor meer van datgene dat het deel één al bood, met al zijn sterke en zwakke punten.

WAARSCHUWING: deze review gaat over het tweede deel in een fantasy-reeks en kan spoilers bevatten.

Het is de tijd van Napoleon en zowel de Fransen als de Engelsen gebruiken draken als aanvalswapen in de oorlog. Er zijn verschillende soorten draken die in zorgvuldig getrainde formaties strijden om de beheersing van het luchtruim. Als het schip van kapitein William Laurence op open zee verslaat, vinden ze in het ruim een drakenei. Als het ei uitkomt kiest de jonge draak tot ieders verrassing William uit als zijn begeleider. Man en draak, die Temeraire genoemd wordt, worden door de legerleiding naar Schotland gestuurd om getraind te worden om deel te nemen aan de oorlog tegen Napoleons Frankrijk. Dan blijkt dat Temeraire een zeer zeldzame Chinese draak is, die door China als cadeau naar Napoleon was gestuurd. De Chinese regering eist de draak op, maar ondanks de druk van zijn eigen meerderen weigert William Temeraire af te staan. Als hij echter hoort dat hem voor deze weigering de doodstraf wacht, besluit William bakzeil te halen en Temeraire te vergezellen op de lange en gevaarlijke zeereis naar het Verre Oosten. Als het duo het Chinese hof bereikt begint het gevaar echter pas goed.

In dit tweede deel ondernemen Temeraire en Laurance een gevaarlijke reis naar het verre Oosten. Onderweg komen ze verschillende obstakels tegen en beleven ze allerlei avonturen. Wanneer ze eindelijk in China zijn aangekomen, komt er echter nog geen einde aan hun beproevingen. De vriendschap en band tussen Temeraire en Laurence zal zwaar op de proef worden gesteld wanneer blijkt dat in China draken een hele andere rol hebben dan Temeraire gewend is…

Aan het einde van het eerste boek kwam de lezer er al achter dat Temeraire een zeldzame Chinese draak blijkt te zijn en dat de keizer van China niet van plan is deze zonder slag of stoot in de handen van de Engelsen te laten. Dit thema vormt ook de rode draad in het verhaal. De Chinezen zullen al hun middelen gebruiken om Temeraire tot de hunnen te bekeren. Laurance wil echter graag bij Temeraire blijven en heeft het liefst dat Temeraire voor Engeland blijft strijden. De innerlijke strijd van zowel Temeraire als Laurance wordt vaak uitvoerig beschreven. Helaas doet dit, met name bij Temeraire, vaak wat kinderlijk aan. Temeraire komt soms wel erg besluiteloos en beïnvloedbaar over. Natuurlijk is het nog een jonge draak, maar Temeraire is verre van dom. Als lezer merkte ik dat dit me soms kon storen. Ik vind het boek dan ook met name geschikt voor de wat jongere lezers.

Verder is het nieuwe van het boek er bij dit tweede deel een beetje vanaf. Nu je als lezer wat meer gewend raakt aan de combinatie van draken bij de oorlog tegen Napoleon, wordt het lastiger om geïnteresseerd te blijven in het boek. Toch is het zeker geen slecht boek, de zeereis naar China en het verblijf in China staat zeker garant voor veel avonturen. En zoals ik al eerder schreef is de rol van draken in China heel anders dan in Engeland, dit zorgt weer voor nieuwe invalshoeken binnen de serie. Verder heb ik de beschrijvingen van de verschillende draken, met hun sterke en zwakke punten, weer met veel plezier gelezen. Draken blijven wezens die een ieder tot de verbeelding spreken.

Iedereen die deel één van deze serie met veel plezier heeft gelezen, kan ik dit tweede deel ook van harte  aanraden. Maar bij mijzelf merkte ik dat, nu de nieuwigheid van het boek er wat af is, dit deel me net iets minder kon boeien dan het eerste deel. Toch raadt ik iedereen aan het eerste deel van deze serie te lezen, al is het maar om de leuke nieuwe wijze waarop Novik een verhaal rondom draken heeft geschapen. Deel twee staat garant voor meer van datgene dat het deel één al bood, met al zijn sterke en zwakke punten.

Beoordeling

Waardering Boekreviews
 
Waardering
 
 
 
 
 


 
Eind beoordeling
 
 
 
 
 


Waardering bezoekers
 
Waardering

 
Gemiddelde
 
 
 
 
 Gegevens van boek

BadgesBoekenreeks
Uitgever
Verschenen
Pagina

352

ISBN

9789022544112

Plaats een reactie

Klik hier om een reactie te plaatsen

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Gekoppeld