Thriller & Spanning A.W. Bruna Februari 2008

De Gaudi sleutel

Citaat

De Gaudí sleutel is een boek dat eigenlijk herschreven zou moeten worden. Het idee en de omgeving zijn goed maar de uitwerking van de boek is minder geslaagd.

Barcelona, 1926. De vermaarde architect Antoni Gaudí sterft nadat hij onder een tram is gekomen. Een ongeluk, zo wordt beweerd. Maar zijn jonge leerling Juan Givell weet wel beter. Hij was erbij. Tachtig jaar later is Juan een oude man die zijn geheugen begint te verliezen. Al die tijd heeft hij het grote geheim van zijn meester verborgen moeten houden. Nu is de tijd gekomen om de missie die hij op zich heeft genomen, over te dragen. In een helder moment vertelt hij zijn kleindochter Maria over een eeuwenoude profetie en een relikwie en wat die met Gaudí’s werk te maken hebben.

Maria vindt het aanvankelijk een ongelooflijk verhaal, maar twijfelt niet langer wanneer ze opeens achtervolgd blijkt te worden en haar grootvader twee dagen later wordt vermoord. Zij zal zijn taak moeten volbrengen. Wanneer ze het werk van Gaudí beter gaat bestuderen, vindt ze complexe raadselen en aanwijzingen. Voortdurend opgejaagd, begint ze een koortsachtige zoektocht dwars door Barcelona, langs de Sagrada Familia en Parc Guëll. De wereldgeschiedenis wordt voor haar ogen herschreven, en zij krijgt de sleutel voor de toekomst in handen…

De ingrediënten ogen zeer goed voor het schrijven van een historisch non-fictie puzzelboek. In De Gaudí sleutel vormt een groot historicus namelijk de basis van een goed verhaal. Is het alleen niet te makkelijk of enigszins saai wordend om weer zo’n verhaal te lezen?

Het boek speelt zich af in Barcelona, een pracht locatie met een lange historie. Het is een pré om de binnenstad bezocht te hebben, zodoende herken je de mooie werken die in het boek beschreven staan. Omgevingen worden binnen De Gaudí sleutel goed omschreven en dit leest dan ook erg fijn.

Helaas heb je weer te maken met geheime genootschappen. Je moet er van houden. Zelf vind ik dit punt nog niet storend, als het maar goed uitwerkt is. Helaas scoort het boek op dit punt niet goed. In sommige passages wordt zeer onrealistisch gehandeld, wat het boek niet ten goede komt. Jammer, want hier had zeker meer uitgehaald kunnen worden.

De hoofdpersonages zijn Maria en Michaël en groeien, naarmate heb boek vordert, steeds meer naar elkaar toe. De overige personages worden daarentegen zeer kort geïntroduceerd en verdwijnen kort daarna uit het boek.

Ook de puzzels in het verhaal zijn niet goed uitgewerkt. Puzzels worden binnen een regel of tien behandeld. Erg jammer want je denkt op deze manier niet mee en dat is wel een vereiste bij een dergelijk boek. Je leest het raadsel, gevolgd door een opsomming van het antwoord. Kortom waar is het puzzelelement en de gedachtes van de hoofdpersonages bij het oplossen?

De Gaudí sleutel is een boek dat eigenlijk herschreven zou moeten worden. Het idee en de omgeving zijn goed maar de uitwerking van de boek is niet geslaagd. In het begin van het boek had ik het gevoel dat het boek best een 4 zou verdienen. Naarmate ik het boek verder las begonnen ik mij te ergeren.

Beoordeling

Waardering Boekreviews
 
Waardering
 
 
 
 
 


 
Eind beoordeling
 
 
 
 
 


Waardering bezoekers
 
Waardering

 
Gemiddelde
 
 
 
 
 Gegevens van boek

Uitgever
Verschenen
Pagina

360

ISBN

9789022993613

Plaats een reactie

Klik hier om een reactie te plaatsen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.