Thriller & Spanning Luitingh Sijthoff November 2010

De eindafrekening

Citaat

Een spannende thriller, ondanks dat er geen echte actiescène in voorkomt.

Tom Byrne is een gedesillusioneerde advocaat die werkt voor de hoogste bieder. Hem wordt gevraagd een blunder van de VN in de doofpot te stoppen – een routineklus, lijkt het – maar al snel wordt hij achtervolgd en met de dood bedreigd. Hij is midden in iets groots beland, maar wat? Byrne ontdekt een schokkend feit: er zijn dertien miljoen oorlogsmisdadigers bekend uit de tweede wereldoorlog. Elf van hen hebben de doodstraf gekregen, driehonderd zijn gevangen. De rest heeft zijn straf weten te ontlopen. Nog veel schokkender echter is Toms ontdekking van een geheime broederschap die al in de oorlog is opgericht en die nu probeert dit onrecht alsnog ongedaan te maken.

Het verhaal begint met het doodschieten van een bejaarde man door een bewaker op het VN terrein in New York. Iedereen gaat er van uit dat er een kolossale fout is gemaakt immers: deze man lijkt in de verste verte nog niet op het geijkte beeld van een terrorist.

Aan Tom de opdracht krijgt om contact te zoeken met de dochter van het slachtoffer om een manier te vinden om dit zo snel als maar mogelijk in de doofpot te kunnen stoppen. Alles schijnt alleen behoorlijk anders te zijn als blijkt dat het slachtoffer behoorde tot een geheime groep die de wanpraktijken tegen de Joodse bevolking in de tweede wereldoorlog niet ongestraft voorbij willen laten gaan…

Een spannende thriller, ondanks dat er geen echte actiescène in voorkomt. Een speurtocht naar het waarom dat deze man zich op het VN-terrein bevond, vooral nadat duidelijk is geworden dat hij er niet was met goede bedoelingen. Maar op wie heeft hij het dan gemunt?

Het is in een goed leesbare stijl geschreven en heeft ook verscheidene terugblikken in het verleden met verhalen die bijna aandoen als een ooggetuigenverslag van wat er toen gebeurd is met de Joodse bevolking, eerst naar de Getto’s en vervolgens het transport naar de vernietigingskampen. Ook wordt je met je neus op de feiten gedrukt dat er toen, buiten de Nazi’s, ook heel veel andere mensen waren die maar wat graag mee werkten aan het afvoeren van Joodse mensen, om vervolgens hun spullen en huizen in te pikken, of omdat ze hun gewoon zagen als ‘mindere’ mensen. En inderdaad zijn er daar maar weinig van die er ooit voor zijn gestraft.

Dus buiten het gegeven dat dit gewoon een spannend boek is, is het ook erg interessant.
Misschien is dit boek wel helemaal fictief, maar ergens denk ik dat er ook een grote dosis waarheid in schuilt.

Beoordeling

Waardering Boekreviews
 
Waardering
 
 
 
 
 


 
Eind beoordeling
 
 
 
 
 


Waardering bezoekers
 
Waardering

 
Gemiddelde
 
 
 
 
 Gegevens van boek

Pagina

399

ISBN

9789024532780

Plaats een reactie

Klik hier om een reactie te plaatsen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Gekoppeld