Literatuur & Romans De Geus Oktober 2009

De Daisy Sisters

Citaat

In deze roman schetst Mankell een indrukwekkend portret van drie generaties vrouwen: hun idealen, hun verwachtingen en hun werkelijkheid.

Twee meisjes, Elna en Vivi, gaan in de zomer van 1941 op fietsvakantie. Ze voelen zich vrij en onafhankelijk. De wereld ligt aan hun voeten en de vriendinnen noemen zichzelf de ‘Daisy Sisters’. Maar al snel zien ze hun dromen uiteen spatten. In deze roman schetst Mankell een indrukwekkend portret van drie generaties vrouwen: hun idealen, hun verwachtingen en hun werkelijkheid.

Aanvankelijk kon het boek mij niet boeien. Toch wordt het gaandeweg een mooi portret van de vrouwen in hun tijd van leven en werken (1941-1977). Het gaat vooral over Elna, de moeder en haar dochter Eivor. Het schetst het leven van mensen die erg hard moeten werken om brood op de plank te krijgen.

Je krijgt een goed idee, hoe het eraan toe ging in een afgelegen dorp en een industriestad in Zweden. Je ondergaat de zuigende werking van een crimineel, die ook mens is. Maar vooral staat het boek in het teken van de twee vrouwen, die zich proberen te ontworstelen, onafhankelijk willen worden, en zichzelf willen ontplooien. Makkelijker gezegd en gewild, dan gedaan. De heersende moraal trekt en maakt onzeker, de verantwoordelijkheid van het moederschap bepaalt jaren het leven van de vrouwen en nieuwe relaties staan de voorgenomen koers vaak in de weg. Er zijn kleine verschillen, als je naar beide vrouwen kijkt. Elna blijft zitten, Eivor probeert en neemt risico`s. Maar toch, het lijkt of alles zich uiteindelijk eindeloos blijft herhalen en je twijfelt of er werkelijk wat verandert. Wel boeiend.

Beoordeling

Waardering Boekreviews
 
Waardering
 
 
 
 
 


 
Eind beoordeling
 
 
 
 
 


Waardering bezoekers
 
Waardering

 
Gemiddelde
 
 
 
 
 Gegevens van boek

Uitgever
Verschenen
Pagina

633

ISBN

9789044515053

Plaats een reactie

Klik hier om een reactie te plaatsen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.