Thriller & Spanning Ambo | Anthos

De dag van de doden

Citaat

In de plot komt dan eindelijk de climax, de ontmoeting tussen Dean en Frieda. Zal een van hen het leven laten en zo ja, wie zal dat zijn?

De bladeren vallen van de bomen en in Londen waart een seriemoordenaar rond. In een winkelstraat in het noorden van de stad crasht een op hol geslagen auto, de man achter het stuur blijkt al een week eerder te zijn vermoord. Op Hampstead Heath brandt een vuurstapel, in de vlammen ligt het volgende slachtoffer. Het aantal doden neemt snel toe, maar het politieonderzoek loopt vast: het is duidelijk dat de dader een spel speelt. Voor deze onconventionele moordenaar dient elk lijk slechts als boodschap aan één vrouw. Psychoanalytica Frieda Klein is namelijk ondergedoken, en iemand is naar haar op zoek. Wanneer het duel tussen Frieda en haar aartsvijand Dean Reeve uiteindelijk zijn climax bereikt, kan slechts één van hen het overleven…

Met De dag van de doden komt er helaas een eind aan de bejubelde serie rond Frieda Klein. Vanaf het eerste boek staat seriemoordenaar Dean Reeve centraal en in dit finale deel komt er een eind aan het kat en muis spel tussen Dean en Frieda.
Wat meteen opvalt bij aanvang van het verhaal, is dat het redelijk lang duurt alvorens Frieda ten tonele verschijnt. Het boek vangt direct aan met een gruwelijk ongeluk wat al gauw geen ongeluk blijkt te zijn. We maken kennis met nieuwe collega’s van de politie en dit onderzoek gaat van start. Pas rond bladzijde 100 komt dan eindelijk Frieda in beeld. Vanaf dat moment volgt het verhaal feitelijk twee sporen: het onderduiken van Frieda en het onderzoek naar verschillende ongevallen / moordzaken.

Voor de fans van de serie zijn de vele terugkerende personages weer een feest van herkenning. Ook Joseph, Hal Bradshaw, Cloe en Olivia komen weer voorbij, al heeft de een een groter aandeel in het verhaal dan de ander. Duidelijk is echter wel dat Dean en Frieda centraal staan wat maakt dat de andere personages een kleiner aandeel hebben in dit laatste deel. Ook maken we kennis met Lola, een studente die een scriptie over Frieda schrijft. Frieda komt erachter dat Lola, zonder dat ze het wist, Dean heeft ontmoet en voelt de verantwoordelijkheid om haar te beschermen. Samen proberen ze onder de radar te blijven.

Zoals we gewend zijn van French bestaat het verhaal uit korte en pakkende hoofstukken, de toegankelijke schrijfstijl werkt hier zeker aan mee. Ook de nodige actie en vaart dragen hun steentje bij aan het steeds maar willen doorlezen. Wat wel opvalt is dat er dusdanig veel moorden worden gepleegd en slachtoffers vallen, dat het je als lezer weinig doet. Er wordt makkelijk over de slachtoffers heen gestapt. Dat is wel een gemiste kans van het auteurs duo. De lezer leert de slachtoffers niet echt kennen waardoor het je ook weinig doet als ze uiteindelijk het leven laten. En een volgend slachtoffer dient zich weer razendsnel aan…
Frieda daarentegen is echt Frieda zoals de lezer haar heeft leren kennen, ze loopt nog altijd kilometers per dag en blijft voor velen ongrijpbaar.

In de plot komt dan eindelijk de climax, de ontmoeting tussen Dean en Frieda. Zal een van hen het leven laten en zo ja, wie zal dat zijn? French  laat dit compleet open tot de daadwerkelijke confrontatie daar is. Vervolgens houden zij de lezer nog langer in spanning door doodleuk over te schakelen na wat er na de confrontatie gebeurde. Het zal toch niet.. maar nee, gelukkig krijgt de lezer in de laatste paar bladzijden de antwoorden. Al moet je daar wel geduld voor hebben en blijf je lang in het ongewisse.

Wat ik van de ontknoping vond weet ik eigenlijk nog niet zo goed. Het is iets wat echt past bij Dean en Frieda, maar wel weinig actievol. En hier heb je als lezer toch 7 boeken naar toe geleefd. Ergens had ik meer verwacht van de daadwerkelijke confrontatie. En wat ik in voorgaande delen gemist heb, heb ik ook nu gemist. Het motief van Dean Reeve. Waarom Frieda? Wat maakt dat hij zo geworden is?

Desalniettemin een prima ontknoping in een zeer fijne reeks waar helaas een einde aan is gekomen. Ik ben zeer benieuwd wat we hierna van dit auteurs duo kunnen verwachten. Een nieuwe reeks? Of toch weer losstaande thrillers? We gaan het zien…

Beoordeling

Waardering Boekreviews
 
Waardering
 
 
 
 
 


 
Eind beoordeling
 
 
 
 
 


Waardering bezoekers
 
Waardering

 
Gemiddelde
 
 
 
 
 Gegevens van boek

BadgesBoekenreeks
Pagina

384

ISBN

9789026339592

Plaats een reactie

Klik hier om een reactie te plaatsen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.