Thriller & Spanning De Fontein Oktober 2010

De Cock en de dood in gebed

Citaat

Al met al is het slot in deze welbekende serie wederom van niveau, maar bovenal vermakelijk met een gezonde dosis humor.

Een junk die gearresteerd is voor een beroving vertelt De Cock dat hij het geld nodig heeft voor de verslaving van zijn vriendin. Hij bekent ook dat zij vijftigduizend euro heeft beloofd aan degene die haar vader vermoordt zodat zij met het geld van de erfenis kan afkicken.

Midden in het verhoor stormt Dick Vledder de recherchekamer binnen. In de Keizersgracht drijft een waterlijk. De schoenveters van de dode zijn aan elkaar gebonden en de vingers van zijn gevouwen handen zijn met krachtige lijm aan elkaar geplakt.
Wanneer er opnieuw een dode wordt gevonden met vastgelijmde handen, weet De Cock zeker dat het slachtoffer niet in gebed verzonken was toen het noodlot toesloeg. Maar welke minder vrome motieven zitten er achter deze moorden?

Met De Cock en de dood in gebed wordt een tijdperk afgesloten. Het is immers het zeventigste en allerlaatste deel in de serie van Appie Baantjer. Ook dit deel stelt niet teleur en zal zeer welkom zijn onder de grote schare fans. Wederom zijn oudgedienden Smalle Lowietje en Vledder van de partij, wat het verhaal een lekker vertrouwd gevoel geeft. Het zelfde geldt voor het eeuwige hoedje dat De Cock bij binnenkomst altijd naar de kapstok gooit. Wat ik af en toe wel miste was de diepgang van de personages. Het karakter en de beweegredenen worden nogal eens op de achtergrond gehouden, waardoor het wat oppervlakkig kan over komen.

Het verhaal begint vlot en bevat veel dialogen zodat je het in sneltreinvaart uit leest. Al snel worden verdachten geïntroduceerd en wat hun eventuele motief zou kunnen zijn. Meespeuren vanaf bladzijde 1 dus. Wat vooral op valt aan dit laatste deel is de realiteit van de hedendaagse gang van zaken op het politiebureau. Uiteraard is een gemiddelde moordzaak niet zo vlot opgelost als het De Cock en Vledder altijd lukt. Wat wel realistisch is beschreven is bijvoorbeeld een verdachte die zonder pardon wordt weggestuurd zodat De Cock geen heel verbaal hoeft op te maken wat waarschijnlijk niets op zal leveren. Hoe vaak horen we deze verhalen vandaag de dag wel niet?

Beoordeling

Waardering Boekreviews
 
Waardering
 
 
 
 
 


 
Eind beoordeling
 
 
 
 
 


Waardering bezoekers
 
Waardering

 
Gemiddelde
 
 
 
 
 Gegevens van boek

Uitgever
Verschenen
Pagina

144

ISBN

9789026122811

Plaats een reactie

Klik hier om een reactie te plaatsen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.