Literatuur & Romans Podium Februari 2007

De co-assistent

Citaat

Hermans heeft een ontzettend goed boek neergezet van het onderwerp arts in opleiding.

Na vier jaar kan Elin Dekkers niet wachten om als co-assistent aan de slag te gaan. Tijdens haar co-schappen staat ze in de operatie kamer met botte chirurgen, runt ze de poli met een opmerkzame internist en loopt ze mee met een nuchtere huisarts. Elin ontdekt dat de medische praktijk weerbarstiger is dan de Eed van Hippocrates en genuanceerder dan haar studieboeken: wat doe je wanneer je belang als arts loodrecht op dat van de patiënt staat? Als je ongeschikt lijkt voor het vak van je dromen? En als liefde en ambitie onverenigbaar lijken?

Anne Hermans neemt je in haar debuutboek mee de medische wereld in en gunt de lezer een kijkje achter de schermen van het ziekenhuis. Ik vond het een ontzettend amusant boek met veel afwisseling in emoties, humor en liefde. Vooral de relatie tussen dokter en patiënt wordt interessant weergeven. Als Elin net begint met haar co-schappen komt ze nog vaak bij een terminale patiënt langs, maar naarmate de strijd tussen de andere co-assistenten toeneemt vergeet ze een man die op sterven ligt. Elin schrikt ervan als ze erachter komt dat ze alleen nog maar aan het rennen en vliegen is voor andere patiënten en de terminale man vergeet. Hoe ze hiermee omgaat is erg goed en realistisch weergegeven is en zeker niet geromantiseerd, wat nog wel eens het geval wil zijn met de welbekende ‘dokterromans’.

Elin komt erachter dat het moeilijk is om zowel dokter als mens te zijn. Ze moet leren de emoties opzij te zetten en er niet aan denken dat de patiënt een moeder, vader of oma is. Als Elin ongelooflijk blij en trots wanneer ze de juiste diagnose voor een patiënt stelt wordt ze met de neus op de feiten gedrukt. De kinderen van deze patiënt hebben over een jaar geen moeder meer en Elin is blij met het stellen van de juiste diagnose. Twijfel alom. Hermans heeft dit ontzettend goed weergegeven.

Het blijkt wel dat je als co-assistent flink moet netwerken en hard moet werken om goed over te komen bij de verschillende artsen met wie je samen werkt. Elin lijkt hier aan het begin moeite mee te hebben, ze probeert begrip op te brengen voor sommige botte chirurgen, maar blijft ze dan wel bij haar eigen normen en waarden? Personen die in de gezondheidszorg werken komen zeker punten van herkenning tegen, maar het boek is voor iedereen een aanrader om te lezen. Het debuut van Hermans brengt zowel botte chirurgen als lieve zweverige artsen. Een duidelijk beeld van de diversiteit in de huidige ziekenhuizen. Het is confronterend en best eng om te lezen hoe artsen echt denken…

Beoordeling

Waardering Boekreviews
 
Waardering
 
 
 
 
 


 
Eind beoordeling
 
 
 
 
 


Waardering bezoekers
 
Waardering

 
Gemiddelde
 
 
 
 
 Gegevens van boek

BadgesDebuut
Uitgever
Verschenen
Pagina

278

ISBN

9789057592881

Plaats een reactie

Klik hier om een reactie te plaatsen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.