Literatuur & Romans BZZTOH Oktober 2008

Dansen met Eva

Citaat

Een intrigerend boek, het leest heel vlot weg.

In april 1945 was Hitlers bunker de laatste plaats waar Edith Mecklenburg wilde zijn. Maar ze had geen keuze: als secretaresse van Eva Braun zou zij tot het bittere einde moeten blijven. Edith kwam echter als een van de weinige levend uit de bunker en wist in Engeland een nieuwe leven op te bouwen.

Zestig jaar later, inmiddels is zij weduwe en oma, vormen de dagen in de bunker voor Edith nog slechts een vage herinnering. Maar het verleden is haar niet vergeten. Als ze een brief ontvangt van Hans Beck, een soldaat die ze uit de donkere tijd kent, wordt Edith gedwongen het verleden onder ogen te zien en zich de vraag te stellen of ze wel zo onschuldig is als ze al die jaren heeft willen denken.

Edith is gelukkig met haar leven in Engeland, het verleden heeft ze een plaatsje kunnen geven. Maar dan komt Hans en Hans verstoort de rust onherroepelijk. Edith voelt zich gedwongen om hem uit te nodigen in haar weelderige huis. Samen praten ze over hun tijd in de oorlog. Langzaam maar zeker wordt je meegezogen in het verhaal, in de herinneringen van de twee oude mensen. Edith begint zich weer situaties te herinneren die ze helemaal was vergeten, verschrikkelijke momenten nemen zich van haar meester. Dit zorgt naast de verdrietige kanten van het verhaal ook voor spanning. Hans lijkt aardig, maar dat is hij niet altijd geweest. Edith wordt bang, maar wie zal haar redden?

Een intrigerend boek, het leest heel vlot weg. Alsof je zelf naast Hans en Edith zit en luistert naar hun verhalen. Verhalen die veel indruk zullen maken. Het was natuurlijk oorlog en iedereen herinnert zich andere beelden en momenten, wat een dynamisch en spannend verhaal oplevert. Een boek dat je niet weg kunt leggen totdat je het uit hebt.

De schrijver heeft in zijn nawoord vertelt waar je meer over het leven van Hitler in zijn bunker kunt lezen.

Beoordeling

Waardering Boekreviews
 
Waardering
 
 
 
 
 


 
Eind beoordeling
 
 
 
 
 


Waardering bezoekers
 
Waardering

 
Gemiddelde
 
 
 
 
 Gegevens van boek

Uitgever
Verschenen
Pagina

188

ISBN

9789045308449

Plaats een reactie

Klik hier om een reactie te plaatsen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Gekoppeld