Overige Maarten Muntinga April 2008

Cowboy in de psychiatrie

Citaat

Cowboy in de psychiatrie een sterk boek, omdat een aantal punten die Bakker aansnijdt wel degelijk aan de orde zijn.

Bram Bakker is psychiater en publicist en deed met zijn eerste boek Te gek om los te lopen veel stof opwaaien. Door zijn onomwonden kritiek op de klinische praktijk in psychiatrische instellingen, het gebrek aan bevlogenheid van vakgenoten en geijkte behandelmethodes zwengelde hij het depot over de stand van de psychiatrie aan. Zijn frisse en vooral kritische blik zorgde er algauw voor dat hij bekend werd als de ‘cowboy van de psychiatrie’ (de Volkskrant). In zijn tweede boek Te zot voor woorden neemt Bakker opnieuw de wereld van de psyche en de psychiatrie op de schop. In Cowboy in de psychiatrie zijn beide boeken opgenomen. Bakker laat op gedreven en realistische wijze zien hoe het er in de wereld van de psychiatrie aan toe gaat.

Eenieder die werkt in de psychiatrie heeft vast wel eens van Bram Bakker gehoord. Zijn onorthodoxe denk- en werkwijzen zorgen regelmatig voor een flinke discussie. Met Cowboy in de psychiatrie laat Bakker weer eens weten hoe hij over de psychiatrie denkt. Hij illustreert zijn kritiek en argumenten met voorbeelden uit de praktijk.

De meeste van deze voorbeelden gaan op de volgende manier: Patiënt loopt al jaren bij de reguliere psychiatrie, zonder succes. Patiënt komt bij Bram Bakker, deze stelt een onorthodoxe behandeling voor. Patiënt behaald succes. Hoewel deze voorbeelden wel heel duidelijk weergeven wat er scheelt binnen de reguliere psychiatrie, zijn ze wel wat kort door te bocht. De patiënten in kwestie zijn vaak door en door bekend voor de hulpverlening en als blijkt dat de reguliere behandelmethode niet werkt, is het makkelijk om een bijzondere behandeling te beginnen. Er is dan immers weinig meer te verliezen. Dit brengt me ook bij het grootste heikelpunt van dit boek. Het schildert de psychiatrie vaak als de grote boeman af. Terwijl ik binnen de psychiatrie ook een grote hoeveelheid werkzame behandelingen heb gezien.

Toch vind ik Cowboy in de psychiatrie een sterk boek, omdat een aantal punten die Bakker aansnijdt wel degelijk aan de orde zijn. De afschaffing van verblijfsafdelingen in de jaren 70 bijvoorbeeld. Of de lange wachttijden, de soms starre hulpverlening en de rompslomp die soms nodig is om iemand op te nemen. Bakker geeft heldere argumenten hoe het volgens hem beter kan en legt duidelijk uit wat er precies mis is. Als ik de achterkant lees van het boek, lijkt Bakker voornamelijk een debat uit te willen dagen. Hiervoor niets dan hulde.

Cowboy is een aanrader voor iedereen die op wat voor manier dan ook in aanraking is geweest met de psychiatrie. Blijf echter wel kritisch lezen, soms schildert Bram Bakker een iets de donker beeld van de psychiatrie en een iets te rooskleurig beeld van zijn eigen denkwijzen.

Beoordeling

Waardering Boekreviews
 
Waardering
 
 
 
 
 


 
Eind beoordeling
 
 
 
 
 


Waardering bezoekers
 
Waardering

 
Gemiddelde
 
 
 
 
 Gegevens van boek

Verschenen
Pagina

400

ISBN

9789041730091

Plaats een reactie

Klik hier om een reactie te plaatsen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Gekoppeld